The [H] RTX 3080 owners thread.

sethk

[H]ard|Gawd
Joined
May 3, 2005
Messages
1,843
According to that link I never hit notify. I am losing hope of ever getting one.
 

Micas99

n00b
Joined
Aug 5, 2017
Messages
45
Why would you think you'll get a notification soon, much less this year? There's probably a lot of people in front of you for very few GPUs.
 

oldmanbal

2[H]4U
Joined
Aug 27, 2010
Messages
2,274
Funny that this owners thread has devolved into non-owners with money in hand debating the possibility of maybe getting a chance to buy a launched product in the next 3 months.
 

M76

[H]F Junkie
Joined
Jun 12, 2012
Messages
11,284
Funny that this owners thread has devolved into non-owners with money in hand debating the possibility of maybe getting a chance to buy a launched product in the next 3 months.
Actual 3series owners are like the yeti or the chupacabra, they only exist in legend.
 

DooKey

[H]F Junkie
Joined
Apr 25, 2001
Messages
9,537
Actual 3series owners are like the yeti or the chupacabra, they only exist in legend.

Call me Mr. Chupacabra!
 

Attachments

  • IMG_0193(1).jpg
    IMG_0193(1).jpg
    274.3 KB · Views: 0

Khnick

n00b
Joined
Jul 9, 2020
Messages
35
anyone else having problems with control crashing to desktop? its pretty frustrating because of its checkpoint system, not sure if its just the game or the 3080 because there seem to be a lot of complaints about control crashing
 

Mylex

Gawd
Joined
Aug 30, 2018
Messages
669
anyone else having problems with control crashing to desktop? its pretty frustrating because of its checkpoint system, not sure if its just the game or the 3080 because there seem to be a lot of complaints about control crashing
Remove all oc's and see if the problem continues. These cards are easily unstable in different games when they act ok in others.
 

Khnick

n00b
Joined
Jul 9, 2020
Messages
35
Remove all oc's and see if the problem continues. These cards are easily unstable in different games when they act ok in others.
not even overclocked, it crashed with a -100mhz core applied in afterburner as well
 

exlink

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 16, 2006
Messages
5,041
anyone else having problems with control crashing to desktop? its pretty frustrating because of its checkpoint system, not sure if its just the game or the 3080 because there seem to be a lot of complaints about control crashing
Figured this is probably a given but I gotta ask, are you on the latest Nvidia drivers?
 

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
I haven't had any crashes yet, but don't have Control to test. Might grab it during the next sale.

Also to update my previous coil whine thing I only notice it during Siege which runs at crazy high frame rates during the loading portion. Tried a bunch of other games like Borderlands 3, Destiny 2 and Warzone and didn't notice any whine.
 

Khnick

n00b
Joined
Jul 9, 2020
Messages
35
Figured this is probably a given but I gotta ask, are you on the latest Nvidia drivers?
yep i have 456.71

tried a bit of doom eternal and its even worse, ive been playing a lot of genshin impact and that doesnt crash but then the utilization is only around 60%

might run ddu in the morning
 

GreenGoose

[H]ard|Gawd
Joined
Aug 17, 2004
Messages
1,664
yep i have 456.71

tried a bit of doom eternal and its even worse, ive been playing a lot of genshin impact and that doesnt crash but then the utilization is only around 60%

might run ddu in the morning

What power supply do you have? Several reporting having 750W power supplies but still not being enough. Not all power supplies are created equal and it really shows on these cards.
 

Khnick

n00b
Joined
Jul 9, 2020
Messages
35
The psu i have is an Asus Rog strix 850w

i ran DDU and it seems a bit better i played control for over an hour without a crash
 

polonyc2

Fully [H]
Joined
Oct 25, 2004
Messages
18,736
anyone know the capacitor layout on the Gigabyte 3080 Aorus?...mix of MLCC and SP-Caps?...I know the 3080 cards don't have a lot of headroom as far as overclocking etc but which cards are the very best in terms of performance/capacitors etc?
 

EquaLiZr

Supreme [H]ardness
Joined
May 8, 2000
Messages
5,837
Thankfully no issues here with my setup. Cpu is undervolted 0.125v and gpu is also undervolted and hitting 1900mhz almost constant unless the game doesnt need it.
 

motqalden

[H]ard|DCOTM x3
Joined
Jun 22, 2009
Messages
1,617
Thanks I removed my notify for XC3 that was from the 16th so hopefully someone else gets lucky.
 

Delicieuxz

[H]ard|Gawd
Joined
May 11, 2016
Messages
1,162
anyone know the capacitor layout on the Gigabyte 3080 Aorus?...mix of MLCC and SP-Caps?...I know the 3080 cards don't have a lot of headroom as far as overclocking etc but which cards are the very best in terms of performance/capacitors etc?
It sounds like Gigabyte uses all SP-caps, unless they've changed something.


https://www.gigabyte.com/Press/News/1840

"The GIGABYTE GeForce RTX 30 graphics cards are designed in accordance with NVIDIA specifications, and have passed all required testing, thus the product quality is guaranteed. GIGABYTE GeForce RTX 3080 GAMING OC and EAGLE OC series graphics cards use high-quality, low-ESR 470uF SP-CAP capacitors, which meet the specifications set by NVIDIA and provide a total capacity of 2820u in terms of GPU core power, higher than the industry's average. The cost of SP-CAP capacitors is not lower than that of MLCCs. GIGABYTE values product integrity highly and definitely does not reduce costs by using cheap materials."

4eHZmx22MfBaToGP.jpg
 

polonyc2

Fully [H]
Joined
Oct 25, 2004
Messages
18,736
It sounds like Gigabyte uses all SP-caps, unless they've changed something.


https://www.gigabyte.com/Press/News/1840

"The GIGABYTE GeForce RTX 30 graphics cards are designed in accordance with NVIDIA specifications, and have passed all required testing, thus the product quality is guaranteed. GIGABYTE GeForce RTX 3080 GAMING OC and EAGLE OC series graphics cards use high-quality, low-ESR 470uF SP-CAP capacitors, which meet the specifications set by NVIDIA and provide a total capacity of 2820u in terms of GPU core power, higher than the industry's average. The cost of SP-CAP capacitors is not lower than that of MLCCs. GIGABYTE values product integrity highly and definitely does not reduce costs by using cheap materials."

they only mention the Gaming OC and Eagle models...the Auora is their higher end model so I was thinking it might use a mixture of capacitors or maybe even all MLCC
 

Madcow0812

n00b
Joined
Sep 24, 2020
Messages
19
It sounds like Gigabyte uses all SP-caps, unless they've changed something.


https://www.gigabyte.com/Press/News/1840

"The GIGABYTE GeForce RTX 30 graphics cards are designed in accordance with NVIDIA specifications, and have passed all required testing, thus the product quality is guaranteed. GIGABYTE GeForce RTX 3080 GAMING OC and EAGLE OC series graphics cards use high-quality, low-ESR 470uF SP-CAP capacitors, which meet the specifications set by NVIDIA and provide a total capacity of 2820u in terms of GPU core power, higher than the industry's average. The cost of SP-CAP capacitors is not lower than that of MLCCs. GIGABYTE values product integrity highly and definitely does not reduce costs by using cheap materials."

View attachment 288300
Here is the backplate of the Eagle, so far I love it and no crashes. Benchmark is with cinebench (all I have right now) compared to my comptuer with a 2080ti.
 

Attachments

  • 121108630_3957177867632073_6868556563853134877_o.jpg
    121108630_3957177867632073_6868556563853134877_o.jpg
    218 KB · Views: 0
  • 20201012_201216.jpg
    20201012_201216.jpg
    378.3 KB · Views: 0
  • Resized_20201010_161802.jpeg
    Resized_20201010_161802.jpeg
    535.9 KB · Views: 0

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
I think these cards really benefit from undervolting. Mine seems to like 850mV at 1900MHz which stops it from limiting boost due to power limit and keeps boost locked at 1905MHz. Default was bouncing between high 1800's and low 1900's. It also scored me about 500 more points in Time Spy (I only have the free version) so it's not even hurting performance. I could probably start raising MHz until I find the limit again or decrease power some more, but now seems like a happy medium.
 
Last edited:

Darkswordz

Gawd
Joined
Jan 5, 2016
Messages
652
I think these cards really benefit from undervolting. Mine seems to like 850mV at 1900MHz which stops it from limiting boost due to power limit and keeps boost locked at 1905MHz. Default was bouncing between high 1800's and low 1900's. It also scored me about 500 more points in Time Spy (I only have the free version) so it's not even hurting performance. I could probably start raising MHz until I find the limit again or decrease power some more, but now seems like a happy medium.
What application are you using to undervolt? I thought the voltage sliders in things like Afterburner and such don't do anything. Thanks.
 

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
What application are you using to undervolt? I thought the voltage sliders in things like Afterburner and such don't do anything. Thanks.
I used afterburner and it seemed to work fine. I set a -290 MHz CPU clock, then used Control-F to bring up the voltage curve and raised the target voltage to ~1900. Hit apply and it should flatten the rest of the curve. I started at 950mV then went lower while benchmarking.

This is the article I followed (Probably the most useful thing I have seen on WCCFTech) - https://wccftech.com/undervolting-ampere-geforce-rtx-3080-hidden-efficiency-potential/
 

motqalden

[H]ard|DCOTM x3
Joined
Jun 22, 2009
Messages
1,617
^ to add you might have to enable voltage adjustment / monitoring it the afterburner settings prior to doing this i think?
 

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
^ to add you might have to enable voltage adjustment / monitoring it the afterburner settings prior to doing this i think?

I don't remember enabling that but I will double check. I noticed Afterburner doesn't adjust the fan curve properly unfortunately. If I enable a fan curve it sets 60% as the minimum when it should be 40% and the manual sliders don't really work well either. Precision X1 sets the fans fine but I'm not sure how to use their VF Curve Tuner, any values I set just disappear after I hit apply & save.

Edit: Afterburner 4.6.3 Beta 2 sets the fans properly, I'll test out the VF Curve and see if it works the same as the 4.6.2 I used previously.
 
Last edited:

DooKey

[H]F Junkie
Joined
Apr 25, 2001
Messages
9,537
I just got the link for an EVGA FTW Ultra for purchase. I currently have a EVGA XC3 Ultra Gaming. Should I buy the FTW? Decisions, decisions. I have a few hours left to think about it.

I guess I could sell someone my XC3 here at the [H]. Dunno what to do.

Edit: Ordered the FTW Ultra. Going to put my XC3 up for sale.
 
Last edited:

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
I just got the link for an EVGA FTW Ultra for purchase. I currently have a EVGA XC3 Ultra Gaming. Should I buy the FTW? Decisions, decisions. I have a few hours left to think about it.

I guess I could sell someone my XC3 here at the [H]. Dunno what to do.

Edit: Ordered the FTW Ultra. Going to put my XC3 up for sale.

I think you made the right choice.
 

BassTek

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 13, 2002
Messages
5,745
Here are some screenshots of my testing with a less aggressive fan curve. Not a huge difference on temps, but with the undervolt fans only hit 70% as opposed to 80% with the stock curve and the boost is pretty stable. The main difference is the PerfCap Reason graph in GPU-Z. At stock it's constantly at the power limit which is when it shows green, whereas with my settings it only hit green a few times. I did have it fully grey during my first attempts but I lost those settings moving between Afterburner and X1 when I reinstalled.

Stock with +500 memory and fan curve:

Default_s.jpg

850mV @ 1890 MHz, +500 memory and fan curve:

850mV_1890MHz_s.jpg
 

Maddness

[H]ard|Gawd
Joined
Oct 24, 2014
Messages
1,244
https://www.3dmark.com/spy/14527340

It's a big sucker, runs very quiet, even at 80% fan speed. Performance is great boosts to 2100mhz out of the box and generally settles at 2040-2070. On the odd occasion it does drop into the high 1900's.
 

Attachments

  • 20201007_143508.jpg
    20201007_143508.jpg
    411.3 KB · Views: 0
  • 20201007_143517.jpg
    20201007_143517.jpg
    360.1 KB · Views: 0
  • 20201007_144502.jpg
    20201007_144502.jpg
    453.4 KB · Views: 0

Micas99

n00b
Joined
Aug 5, 2017
Messages
45
These are my notifies.. I'm in the US and a bit confused on how others are anticipating when they become available. I guess I'll accept the first one in hopes of being able to step up to the 20GB AIO version I'd prefer later.

10G-P5-3897-KR 10/7/2020 11:44:54 AM PT No
10G-P5-3895-KR 9/25/2020 1:12:25 PM PT No
10G-P5-3881-KR 9/16/2020 1:44:23 PM PT No
10G-P5-3883-KR 9/16/2020 1:44:16 PM PT No
10G-P5-3885-KR 9/16/2020 1:43:42 PM PT No
 

Viper87227

Fully [H]
Joined
Jun 2, 2004
Messages
17,827
These are my notifies.. I'm in the US and a bit confused on how others are anticipating when they become available. I guess I'll accept the first one in hopes of being able to step up to the 20GB AIO version I'd prefer later.

10G-P5-3897-KR 10/7/2020 11:44:54 AM PT No
10G-P5-3895-KR 9/25/2020 1:12:25 PM PT No
10G-P5-3881-KR 9/16/2020 1:44:23 PM PT No
10G-P5-3883-KR 9/16/2020 1:44:16 PM PT No
10G-P5-3885-KR 9/16/2020 1:43:42 PM PT No
There is a Google sheet floating around reddit where users are posting their notify times and updating when Evga sends a purchase link. It's a decent metric for seeing what time in the queue Evga is at. Currently my best shot is for the FTW ultra. They are at 7:42am and Im at 7:44am, which means I should be in tomorrow's drop.
 
Top