P8P67 Deluxe freezes

Discussion in 'Intel MoBos' started by crushdepth, Apr 1, 2011.

  1. crushdepth

    crushdepth n00b

    Messages:
    14
    Joined:
    Mar 31, 2011
    @hmz: Can you list which fixes you were using when it froze (see post 16, anything to add?)

    @makotech: Try using the AI auto overclock on the 'fast' setting (not extreme), worked for me with no other adjustments (but you do need a better heat sink). No freezes for several weeks now.
     
  2. hmz

    hmz 2[H]4U

    Messages:
    3,032
    Joined:
    Jul 26, 2005
    I tried all methods, but they don't work though. What I noticed is that with the latest BIOS version the freeze occurs less often, every 7-10 days, but used to freeze every few days.
     
  3. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    Yeah i used the fast setting yesterday, and it OCed to 4.2ghz, below my manual 4.4ghz. I upped it manually again, adjusting nothing else, and it hasn't frozen yet. :)

    1503 did seem to increase the number of freezes though.
     
  4. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    Oh, nevermind. Just froze playing shogun 2 :p
    Ugh i really hate these mobos.
     
  5. hmz

    hmz 2[H]4U

    Messages:
    3,032
    Joined:
    Jul 26, 2005
    Uh yeah, I got a froze once in shogun also :confused:
     
  6. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    Wow i've been freezing a lot lately after installing the new RST drivers from april 20. I just tried disabling LPM and i will test it with some games. I think this is a HDD problem, not a ram problem.
     
  7. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    LPM fix didn't work for me :p
     
  8. MrSneis

    MrSneis 2[H]4U

    Messages:
    2,555
    Joined:
    Apr 5, 2006
    Knock on wood.... I don't think I'm having any problems.
     
  9. cisco guy

    cisco guy 2[H]4U

    Messages:
    2,277
    Joined:
    Jul 23, 2002
    @makotech222

    nvm - prob solved
     
    Last edited: Apr 26, 2011
  10. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    Okay definitely figured out a fix... i think.

    I installed the new intel drivers and they were causing even more problems. So i uninstalled them, then restarted, and let windows install the microsoft drivers for my HDDs. I restarted from there, then i played shogun for 2 hours and no freezes. In comparison, with the newest intel drivers, i was getting freezes every 10 minutes.
     
  11. Kamainae

    Kamainae [H]Lite

    Messages:
    72
    Joined:
    May 3, 2009
    Try reinstalling the Intel RST driver 10 without you optical drive (Pioneer?), It is known to cause problems with some ODD.
     
  12. makotech222

    makotech222 n00b

    Messages:
    20
    Joined:
    Apr 21, 2011
    This method has definitely worked for me. Played more shogun 2 today, and never once got a freeze. I say give it a try and forget about intel's buggy drivers.
     
  13. Revolvr

    Revolvr n00b

    Messages:
    46
    Joined:
    Oct 19, 2006
    For what its worth, my P8P67 Deluxe is freezing too. It happens randomly about once every 2 days. Usually the system is idle or I am just browsing the web.

    When it happens, the screen and mouse freezes. I have to power cycle to recover. Usually, the red CPU LED on the MB is lit, and usually the code is 19.

    I am using 2x4GB Corsair XMS3 memory. Nothing is overclocked, and all Bios settings are at default. (I just built this PC a few weeks ago). It has Win7 Pro with SP1. Bios is 1502. I have the Marvell driver installed, but currently nothing in the dark blue slots.

    I haven't really done anything to debug it yet. But I do see this issue in threads all over the place. The only thing that seems common among them is having 2x4GB memory sticks.
     
  14. hmz

    hmz 2[H]4U

    Messages:
    3,032
    Joined:
    Jul 26, 2005
    Yeah, same issue. I am getting this since I bought this rig in Jan..
     
  15. Revolvr

    Revolvr n00b

    Messages:
    46
    Joined:
    Oct 19, 2006
    So, yesterday I got into the BIOS and found the memory setting was "AUTO", not XMP. Others have said that works. So I set it to XMP and used the default profile. Also I enabled "VRM Spread Spectrum" which is supposed to help stability.

    Originally the voltage on the memory was 1.5V. Enabling XMP changed it to 1.65V.

    Also in the EZ Mode, I set the tuning to Performance. This upped the BCLK from 100 to 103 MHz, and upped the CPU voltage from 1.165 to 1.195V.

    So far, things are stable but it will take a couple of days to be sure. If I don't report back, it worked!
     
  16. Bigjohns97

    Bigjohns97 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,225
    Joined:
    Oct 18, 2000
    Try enabling hot swap on all intel sata ports in the bios and disabling intel rst power saving features via the crucial forum tweak.

    This fixed the issue for me and i still get to use intel rst drivers. :D

    Not to mention enabling hot swap made my SSD feel much quicker.
     
  17. Despotes

    Despotes Gawd

    Messages:
    787
    Joined:
    Aug 27, 2005
    Link to the tweak?
     
  18. Bigjohns97

    Bigjohns97 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,225
    Joined:
    Oct 18, 2000
  19. Bigjohns97

    Bigjohns97 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,225
    Joined:
    Oct 18, 2000
  20. zazzn

    zazzn Limp Gawd

    Messages:
    144
    Joined:
    Jul 10, 2004
    Hi All,

    Is the any resolution to this? I'm having the same problems. Everything is stock clocked and the machine randomly locks up when not in use.

    I have 8 GB of Gskill f3-16000cl9-2gbtd
    2x raided intel 160-x25 SSD's
    5870 Sapphire
    Ultra 120 Extreme cooler bunch of fans and 2 1TB hd's (wd balck and Seagate)

    All components except for the MOBO and CPU where running my last I5 system perfectly for at least the last year.

    The only recent change is raiding the intel 160 when I got this new machine together....

    This is so strange. I knew I should have bought gigabyte again.... I hate asus and this is the reason... Just like Abit motherboards.
     
  21. Suicidal Insanity

    Suicidal Insanity Limp Gawd

    Messages:
    335
    Joined:
    Jan 6, 2003
    Has anyone with the freezes tried using non gskill ram?
     
  22. Revolvr

    Revolvr n00b

    Messages:
    46
    Joined:
    Oct 19, 2006
    Thought I'd report back. This fix worked, no freezes in the last 2 weeks - rock stable. Setting the memory to XMP solved it for me.


     
  23. vladeco

    vladeco n00b

    Messages:
    10
    Joined:
    Oct 14, 2010
    Hi guys,
    Thanks a lot for sharing your tips.

    Because of them my pc stopped locking up at random moments, and now I can game for many hours in a row.

    Cheers!
     
  24. sharkzilla

    sharkzilla n00b

    Messages:
    1
    Joined:
    Jun 17, 2011
    seems to have worked for me as well, knock on wood. was averaging a freeze every 4 dyas or so and since the switch have not had a hang in 16 + days.
     
  25. grilledcheese

    grilledcheese [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,253
    Joined:
    Nov 18, 2010
    These mb seem to be pos. My gives me allot problem's as well...
     
  26. zazzn

    zazzn Limp Gawd

    Messages:
    144
    Joined:
    Jul 10, 2004
    I'm still freezing.

    replaced the PSU with a thermaltake 850 watt no change... Replaced the HD's no change.

    It's either Ram or the board, 30000 bios updates later still not stable but MORE stable...

    Lets face it Asus put out one piece of shit board.
     
  27. Undesirable

    Undesirable n00b

    Messages:
    17
    Joined:
    Apr 10, 2011
    Try giving more voltage to the RAM or increase CPU voltage by turning LLC up, or setting offset +0.005 increments.
     
  28. bb23

    bb23 Limp Gawd

    Messages:
    130
    Joined:
    Mar 24, 2010
    Thank you big time for this! I kept getting BSODs - and now with this XMP change in BIOS due to my Corsair 1600 memory, OCCT has run for almost 4 hours now without crashing (the first time for this).

    I was getting through Prime95 okay and memtest86+ too - but not OCCT nor playing Skyrim. So far so good. Will post an update afterwards. I have not changed the setting for VRM Spread Spectrum at this point.

    Is there another stress tester someone can recommend?

    Thanks again!
     
  29. The Mac

    The Mac [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,492
    Joined:
    Feb 14, 2011
    aida64

    intel also has one