Nvidia Geforce Event

Mega6

2[H]4U
Joined
Aug 13, 2017
Messages
3,391
Just in case you haven't heard enough about RTX blah blah Here's more. Maybe another game was added?
 

exlink

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 16, 2006
Messages
5,739
unknown.png
From the ATR Discord posted by the owner.
 

HeadRusch

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 8, 2007
Messages
1,412
Marketing is always "We need to keep our name and faces out there!", but the community is like "Shut the hell up with your new announcements and deliver the products you promised X months ago!" so its that double edged sword at play.

3060...thanks, don't care. 3080 Ti...also don't care cuz it won't be in stock until August, unless this is their plan to slow-down sales of 3080's and "Seriously how desperate are you?" 3090 sales.....which admittedly *would be clever* :)
 

Chris_B

Supreme [H]ardness
Joined
May 29, 2001
Messages
5,094
Son of a bitch, 12 gigs 3060 confirmed.

So was the initial launch constrained by memory supplies as well so they went for smaller amounts of vram?
 

exlink

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 16, 2006
Messages
5,739
Resizable BAR (aka Smart Access Memory) shown as being used in gaming laptops with Ampere so far. Wonder if there will be a desktop announcement.
 

Lakados

2[H]4U
Joined
Feb 3, 2014
Messages
3,398
Resizable BAR (aka Smart Access Memory) shown as being used in gaming laptops with Ampere so far. Wonder if there will be a desktop announcement.
They are waiting on vendors to get their Bios's in order, their cards have had the ability for a while as they already have it in the Quadro's working on Xeons.
 

Lakados

2[H]4U
Joined
Feb 3, 2014
Messages
3,398
Well, it was more informative than the AMD one. I am going to have to order me one of those slim 3060 laptops, my existing brick is just too much to pack around. I thought I would be fine with it as I did it for so many years, but no not anymore.
 

Mosie100

Limp Gawd
Joined
Jan 4, 2010
Messages
244
Here are the 3060 specifications 13 shader-TFLOPs
25 RT-TFLOPs for ray tracing
101 tensor-TFLOPs to power NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling)
192-bit memory interface
12GB of GDDR6 memory

More memory, slower controller ?
 

jobert

n00b
Joined
Dec 13, 2020
Messages
50
Might as well try to make more money off of people who think they need 12 GB on a 3060 for some reason.
I'll never understand when people make illogical comments like that. It's not about needing 12 gigs but about needing more than 6. We kind of heard the same dumb arguments when people started adding more system ram as person after person kept saying you don't need 16 gigs of system ram. And again it wasn't about needing 16 gigs of system ram but about needing more than 8. I mean how hard is it to figure out that you sometimes have to go to the next step?
 

MavericK

Zero Cool
Joined
Sep 2, 2004
Messages
30,504
I'll never understand when people make illogical comments like that. It's not about needing 12 gigs but about needing more than 6. We kind of heard the same dumb arguments when people started adding more system ram as person after person kept saying you don't need 16 gigs of system ram. and again it wasn't about needing 16 gigs of system ram but about needing more than 8. I mean how hard is it to figure out that you sometimes have to go to the next step?
Because at a certain point more VRAM is pointless if the card isn't fast enough to support it. They have a 3060 Ti with 8 GB and now a 3060 with 12 GB...Why?
 

jobert

n00b
Joined
Dec 13, 2020
Messages
50
Yea, it’s pure marketing. Obviously a 3060 will never be faster than a 3080, but still...
Sigh, it's not just about pure marketing. Again they only have two reasonable options on a 192-bit bus and 6 gigs would be way too limiting at this point as even on the 2060 that limit was reached in a few cases.
 

jobert

n00b
Joined
Dec 13, 2020
Messages
50
Because at a certain point more VRAM is pointless if the card isn't fast enough to support it. They have a 3060 Ti with 8 GB and now a 3060 with 12 GB...Why?
Why don't you actually bother reading what I said? Going 12 GB was the only other option since 6 GB would be too limiting at this point on that level of card going forward. But yes I agree it's very confusing and will be a mess but I guess they didn't want to spend the money and put higher capacities on the 3060 TI and above. It's not always just Nvidia that does this as AMD has a 5500 XT with 8 gigs of vram when their 5600 XT only has 6.
 

1_rick

[H]ard|Gawd
Joined
Feb 7, 2017
Messages
1,555
I still don't understand how the 3060 is going to have more memory than 3060ti
Can someone please explain this to me like the dummy I am
It's simple: they know there're a lot of suckers out there who'll sell their Tis to buy the new hotness. PROFIT! Think of it how Lucas kept re-releasing Star Wars.
 

Dan_D

Extremely [H]
Joined
Feb 9, 2002
Messages
57,419
Guess not, but I’ve been arguing that in the recent is 10GB VRAM enough thread.

10GB isn't enough for an RTX 3080. However, an RTX 3060 is a different animal. It's probably not fast enough to make good use of 12GB of VRAM. It's like a 256MB GeForce 5200FX. Its fucking pointless.
 

jobert

n00b
Joined
Dec 13, 2020
Messages
50
10GB isn't enough for an RTX 3080. However, an RTX 3060 is a different animal. It's probably not fast enough to make good use of 12GB of VRAM. It's like a 256MB GeForce 5200FX. Its fucking pointless.
It doesn't have to make use of 12 gigs, it just needs to make use of more than 6 which it can easily do in a few games even right now. Digital foundry had even hit the vram limit on the 2060 in a couple of games when they tested 2 years ago. The only issue here is that it looks stupid having higher end cards with less vram so now we have to wait and wonder when they're going to increase capacities on cards like the 3070 and 3080.
 

Red Falcon

[H]F Junkie
Joined
May 7, 2007
Messages
10,832
Because at a certain point more VRAM is pointless if the card isn't fast enough to support it. They have a 3060 Ti with 8 GB and now a 3060 with 12 GB...Why?
Not necessarily, I have seen video editing applications over the years that require high amounts of VRAM, but do not necessarily require a lot of GPU processing.
It was a void that was originally filled by the Radeon VII with 16GB VRAM, but I could see these being used for 2K and some 4K content and production on a budget.
 

Red Falcon

[H]F Junkie
Joined
May 7, 2007
Messages
10,832
10GB isn't enough for an RTX 3080. However, an RTX 3060 is a different animal. It's probably not fast enough to make good use of 12GB of VRAM. It's like a 256MB GeForce 5200FX. Its fucking pointless.
For gaming, yes, I agree.
For content creation and production which requires higher VRAM but less GPU processing, these will fill that market segment, especially on a budget.
 
Joined
Jan 29, 2020
Messages
9
I know we'll buy the 12gb 3060s here at work. We don't need fast ram or a lot of gpu grunt, but the vram gets gobbled up in some larger 3d point cloud models. Price is solid if they can be obtained anywhere close to that.
 
Top