Nvidia 417.01 WHQL Drivers Released

Discussion in 'HardForum Tech News' started by AlphaAtlas, Nov 26, 2018.

  1. AlphaAtlas

    AlphaAtlas [H]ard|Gawd Staff Member

    Messages:
    1,713
    Joined:
    Mar 3, 2018
    Nvidia has released a fresh set of drivers optimized for Darksiders III. In addition, Nvidia provided an SLI profile for Artifact, fixed issues related to low refresh rates on 4K monitors, and fixed an issue with the built-in framerate limiter. As with every release, Nvidia pointed out a few known issues to watch out for, which you can see below:

    Windows 10 Issues: [GeForce GTX 1080Ti]: Random DPC watchdog violation error when using multiple, GPUs on motherboards with PLX chips, [Firefox]: Cursor shows brief corruption when hovering on certain links in Firefox, Display corruption may occur on higher refresh rate DisplayPort monitors upon resume from sleep mode, [G-Sync]: Random flickering occurs when connecting G-sync monitor + non-G-Sync HDMI monitor with G-Sync enabled.
     
  2. Verado

    Verado Limp Gawd

    Messages:
    153
    Joined:
    May 16, 2017
    Still havent patched out the space invaders easter egg huh?
     
    LightsOut41 and d3athf1sh like this.
  3. ferrisnox

    ferrisnox Gawd

    Messages:
    775
    Joined:
    Oct 11, 2004
    Sounds like they screwed up G-Sync.....no thanks.
     
    PestXs likes this.
  4. AlphaAtlas

    AlphaAtlas [H]ard|Gawd Staff Member

    Messages:
    1,713
    Joined:
    Mar 3, 2018
    I thought it was built into the drivers. I haven't used inspector in awhile, as I just use RTSS or Fast Sync now, but IIRC Nvidia Inspector just tweaks Nvidia registry values and profiles to turn the limiter on/off.
     
    {NG}Fidel likes this.
  5. TheMadHatterXxX

    TheMadHatterXxX 2[H]4U

    Messages:
    2,873
    Joined:
    Sep 7, 2004
    A driver every week is annoying as fuck ESPECIALLY SINCE YOU HAVE TO GO IN AND MANUALLY CLEAN UP THEIR FUCKING GARBAGE SINCE THEY DON'T AUTOMATICALLY CLEAN UP THE 5 DIFFERENT SETS OF INSTALL FILES AFTER EXTRACTING THEM EACH FUCKING TIME.

    DOWNLOAD THIS AND RUN AS ADMINISTRATOR AND SEE HOW MUCH GARBAGE THEY'VE LEFT YOU TO RECLAIM MANUALLY YOURSELF BECAUSE THEY'RE TOO STUPID TO WRITE CODE WITHIN THEIR INSTALL SOFTWARE TO CLEAN UP THEIR OWN FUCKING FILES. SO ANGRY.

    https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer
     
  6. /dev/null

    /dev/null [H]ardForum Junkie

    Messages:
    13,859
    Joined:
    Mar 31, 2001
    Let us know how you REALLY feel. Don't hold back...
     
    Crackinjahcs, mbelue, rflcptr and 9 others like this.
  7. DrBorg

    DrBorg Gawd

    Messages:
    555
    Joined:
    Jan 22, 2005
    Does this version have the Fire=NO switch enabled by default? :)
     
    dvsman likes this.
  8. MavericK

    MavericK Zero Cool

    Messages:
    28,578
    Joined:
    Sep 2, 2004
    I mean...yeah, it sucks, but it's not that hard to remove the files.

    It does suck a bit more considering their driver package is well over half a gig now.
     
    LightsOut41, Stimpy88 and d3athf1sh like this.
  9. prime2515102

    prime2515102 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,503
    Joined:
    Mar 3, 2003
    For the love of God man... Didn't nvidia once bitch about AMD releasing drivers too often? Seems like there's a new driver every other week from them.

    Edit: Oh, I see this was already covered... lol
     
  10. ChoGGi

    ChoGGi [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,430
    Joined:
    May 7, 2005
    I don't think I've ever seen software for hardware that removes older versions of the driver?
     
  11. d3athf1sh

    d3athf1sh Limp Gawd

    Messages:
    274
    Joined:
    Dec 16, 2015
    probably talking about like in "ASUS GPU Tweak" where there is the "frame rate target" option. i'm pretty sure the other manufactures OC suites have a similar setting...?..
     
  12. d3athf1sh

    d3athf1sh Limp Gawd

    Messages:
    274
    Joined:
    Dec 16, 2015
    well i haven't been w/ amd on graphics for a while but seems like people on the red side i know are loving the new incremental updates from AMD. AMD stepping up there game for real, with the incremental updates. a year or two ago they were only putting out updates a few times a year, if you were lucky.

    nvidia is starting mirror the image (disgustingly) of intel and microsoft to where they're pushing products to market that haven't been thoroughly tested! either that or they have been tested and the company doesn't give a crap they just want the F'n money!!?

    Look man times are getting tough. Everything is going up in price, including tax. I'm still making the same thing. So my next purchase i'm doing my best to speak w/ my wallet and going w/ the company that at least has some respect left for not only the consumer but for advancing technology and the human lifestyle. (freesync anyone?)

    i wouldn't buy a 2080 if your life depended on it. and vega64 = 1080 so go tell your brothers and go, and shout it from the mountain tops.. its time for a change!!! BUY AMD!!!!
    \\:woot::woot::woot::woot::woot::woot::woot::woot:
     
    Darth Kyrie likes this.
  13. Stimpy88

    Stimpy88 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,273
    Joined:
    Feb 18, 2004
    I’d love to know if nGreedia know how to make some new driver features still? For over a gigabyte once unpacked, you’d think we wouldn’t need Windows anymore! And also the control panel is just horrendous, outdated, old fashioned and just blah.
     
    LightsOut41 likes this.
  14. DNMock

    DNMock Limp Gawd

    Messages:
    399
    Joined:
    Apr 16, 2015
    I love how in order to get to the drivers on the GEForce page you have to go to select your specific GPU and then it directs you to the exact same bloated driver package as every other GPU. Hell, just a year or two I remember international hotfixed drivers being pushed out for my Titan Xp when the hotfix was for maxwell mobile GPU's.
     
    Stimpy88 and LightsOut41 like this.
  15. misterbobby

    misterbobby 2[H]4U

    Messages:
    3,666
    Joined:
    Mar 18, 2014
    I wonder if at some point in the foreseeable future Nvidia will update that outdated piece of shit they call a control panel.
     
    bboynitrous and LightsOut41 like this.
  16. TheMadHatterXxX

    TheMadHatterXxX 2[H]4U

    Messages:
    2,873
    Joined:
    Sep 7, 2004
    Sorry man I had to go back to work today. :mad:

    Try it and see if you have any of their old crap still residing in your driver store. This little program also works for other driver packages that you may not need anymore either.

    Also check under:
    C:\ProgramData\NVidia Corporation\Downloader\fuiwehgfuiewghwiueghwe
    C:\Program FIles\NVidia Corporation\Installer2\Display.Driver{fdkqhjewfgkh234it}

    And you'll see multiple copies of the same crap with different dates depending on how many driver installs you have done if you don't go in and delete them.
     
    Last edited: Nov 26, 2018
  17. zkostik

    zkostik Gawd

    Messages:
    931
    Joined:
    Sep 17, 2009
    DPC watchdog error has been frustrating the hell out of me ans it isn't a new issue to be honest. Though it seems some games are more problematic that others. This error has really been ruining my experience with Tomb Raider and Kingdom Come. Very disappointing that it still is not fixed but at least it's acknowledged as a driver issue...
     
  18. lostin3d

    lostin3d [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,931
    Joined:
    Oct 13, 2016

    The most I've seen, after letting it go for around 6-12 months or so was 2-4 GB. That was about a year or two ago. Yeah, it gets pretty bad. These days I try to clean it up around every 90 days.
     
  19. ChoGGi

    ChoGGi [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,430
    Joined:
    May 7, 2005
    Yes, I did say software installed for hardware doesn't get cleaned out by any manufacturer normally? (though re-reading I can see how it could be interpreted as never found any software to do it)
    I just manually clean out drivers I don't use from C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository, I don't see the need to install a program to do that?

    C:\ProgramData\NVidia Corporation\Downloader < doesn't exist
    C:\Program FIles\NVidia Corporation\Installer2< doesn't exist
    Are you using some download installer to manage drivers? I just grab the install package from nvidia.com.
     
  20. TheMadHatterXxX

    TheMadHatterXxX 2[H]4U

    Messages:
    2,873
    Joined:
    Sep 7, 2004
    I do it thru launcher in NVidia GeForce Experience ...and I would've expected that they clean up everything after themselves.
     
  21. JMCB

    JMCB Limp Gawd

    Messages:
    380
    Joined:
    May 26, 2010
    AMD does this too. They both need to further test, but there are so many system configurations out there its understandable. Latest drivers I lost 4-way CFX support on all battlefield games, despite for years they were working fine on my setup. Now BF1 plays like a jittery mess. As for my Nvidia system, SLI doesn't work for BFV unless I enable it with Inspector.
     
  22. Patton43

    Patton43 n00b

    Messages:
    15
    Joined:
    Nov 30, 2007
    Hate to bring this back the the topic of the driver release... But after installing these my clocks were really low and FPS was below 60 at 4k which is not normal for the card, Reverted back to the last release. It appears this one broke boosting or power management somehow.
     
  23. lostin3d

    lostin3d [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,931
    Joined:
    Oct 13, 2016
    Which card do you have?

    edit:
    The first several 4xx drivers caused issues for my Pascals, 1080TI and 1080. I've skipped them since and stuck with 399.24. At one point in the last few months I did read that MS did an API update right around the same time NV started with the 4xx drivers. This might be part of the problem.
     
  24. sirmonkey1985

    sirmonkey1985 [H]ard|DCer of the Month - July 2010

    Messages:
    21,100
    Joined:
    Sep 13, 2008
    that's EA/DICES fault.. the game uses the modified battlefront II frostbite engine, not the BF1 frostbite engine, so both Nvidia and AMD were given incorrect information which is why you can fix SLI by using the battlefront II profile, not sure if you can do the same with the AMD drivers since i've never run CFX.
     
  25. Domingo

    Domingo Skip My Posts

    Messages:
    16,860
    Joined:
    Jul 30, 2004
    Played a little with these last night. No performance issues thus far. Atmos has been acting up for the last few weeks, but I think that's Dolby's issue and not Nvidia's.
     
  26. mbelue

    mbelue Limp Gawd

    Messages:
    217
    Joined:
    Apr 11, 2017
    Anyone else notice they have an SLI profile for a collectable card game?

    Their multi GPU team is really going for low hanging fruit.
    This $20 game can run on your grandma's Facebook machine.


    • MINIMUM:
      • OS: Windows 7 or newer
      • Processor: Intel i5, 2.4 Ghz or better
      • Memory: 4 GB RAM
      • Graphics: Integrated HD Graphics 520 w/128 MB or better
      • Network: Broadband Internet connection
      • Storage: 7 GB available space
      • Sound Card: DirectX Compatible Sound Card
     
  27. GT98

    GT98 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,247
    Joined:
    Aug 29, 2001
    Display corruption may occur on higher refresh rate DisplayPort monitors upon resume from sleep mode

    I've been getting this on my LG monitior that isn't even a high refresh monitor-if the screen goes off without the computer going to sleep, I get corrupted desktop about 90% of the time that requires a reboot.