IDE to AHCI

Discussion in 'SSDs & Data Storage' started by Pivo504, Mar 12, 2014.

  1. Pivo504

    Pivo504 2[H]4U

    Messages:
    2,271
    Joined:
    Feb 18, 2005
    I installed windows & forgot to change my Samsung SSD from iDE to AHCI in bios. I followed the registry steps to change values to 0 then change the IDE to AHCI in bios but whenever I go to samsung Magician software it says under system information AHCI deactivated? Why does it say deactivated if I followed all the steps to activate it, can anyone help with this issue?
     
  2. Kryogen

    Kryogen Gawd

    Messages:
    937
    Joined:
    Feb 3, 2002
    I have 2 different sata 6 controllers on my mobo.
    Plugged in one, the magician software always said it didnt see the sata info and ahci wasnt on even if it was.
    Plugged in the ports controlled by the other controller and it's all good.

    Jeez, that ssd is quick.
     
  3. zzang

    zzang n00b

    Messages:
    5
    Joined:
    Aug 19, 2010
    You probably have to install Windows again to get AHCI. I did it that way before and it only lasted for a couple weeks. For some reason, it switched back to IDE and that method did not work for me again.
     
  4. Pivo504

    Pivo504 2[H]4U

    Messages:
    2,271
    Joined:
    Feb 18, 2005
    Ok well I installed windows again & before I installed windows I made sure BIOS had AHCI enabled. Now after windows install I go into samsung magician & it still says that AHCI is deactivated....wth?
     
  5. HammerSandwich

    HammerSandwich [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,104
    Joined:
    Nov 18, 2004
    1) Device Manager
    2) Uninstall SSD
    3) Uninstall controller(s)
    4) Reboot

    Results?
     
  6. Old Hippie

    Old Hippie [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,013
    Joined:
    Oct 31, 2005
    What MB?

    What controller?

    What version of Windows?
     
  7. Pivo504

    Pivo504 2[H]4U

    Messages:
    2,271
    Joined:
    Feb 18, 2005
    Thanks for the help!! Kryogen advice fixed it, wish I would have made a thread earlier I reinstalled windows twice...samsung mag working great and the ssd seems a bit faster