Samsung 840 Evo - FIrmware Update Failed

radeon962

[H]ard|Gawd
Joined
Mar 13, 2008
Messages
1,253
Building a new system and attempting to update the firmware on a Samsung 840 Evo SSD and I get "Failed to update firmware on the selected drive" when I try to use the Magician software.

Tried using the ISO and get a disk read error that way.

Any tricks to get the firmware updated? Is it necessary?

I'm on EXT0AB0Q" and the Firmware Update tool shows that "A firmware update is available EXT0BB0Q".

Thanks, BIll
 

Pitbully

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 29, 2011
Messages
1,155
I have 1 830 SSD and 2 840s, never seen the problem before. I've always used the Magician software to update the firmware for all my drives and its worked fine. :(
 

SolidBladez

Supreme [H]ardness
Joined
Jan 4, 2008
Messages
6,284
Do you have Intel RST installed? With the ISO method, try booting from a USB stick (info can be found here).
 

radeon962

[H]ard|Gawd
Joined
Mar 13, 2008
Messages
1,253
I did install the Intel RST drivers. I'll try the USB method and see if that works.
 

thebufenator

[H]ard|Gawd
Joined
Dec 8, 2004
Messages
1,359
That worked perfectly!

Thanks, Bill

How did you set up your USB drive?

I cannot flash mine in windows due to Samsung Magician not working with AMD ahci drivers.

Using a bootable DVD, I get errors. Tried a bootable USB drive, still errors.
 

smithy1185

n00b
Joined
Sep 17, 2006
Messages
51
I'm having problems too because of AMD compatibility. Can't update the firmware in Windows with Magician and tried creating a bootable CD and USB drive (using YUMI) with the ISO but it doesn't seem to boot.
 

picro

n00b
Joined
Dec 9, 2013
Messages
1
i got "Failed to update firmware on the selected drive" when try update!
then i read AMD is not a supported driver!

create a file in notepad name it ahci-ide.reg click on that, turn off AHCI in bios, update you firmware, turn on AHCI, that help me update firmware.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci]
"Start"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\pciide]
"Start"=dword:00000000
 

bigdogchris

Fully [H]
Joined
Feb 19, 2008
Messages
18,300
I updated from the previously release to the new release on my 250 EVO

Old
Code:
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
                           Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

           Sequential Read :   521.939 MB/s
          Sequential Write :   511.334 MB/s
         Random Read 512KB :   479.957 MB/s
        Random Write 512KB :   493.263 MB/s
    Random Read 4KB (QD=1) :    39.199 MB/s [  9570.1 IOPS]
   Random Write 4KB (QD=1) :   130.374 MB/s [ 31829.7 IOPS]
   Random Read 4KB (QD=32) :   404.095 MB/s [ 98655.9 IOPS]
  Random Write 4KB (QD=32) :   317.002 MB/s [ 77393.0 IOPS]

  Test : 500 MB [C: 17.2% (36.1/209.4 GB)] (x5)
  Date : 2013/12/09 19:23:57
    OS : Windows 7  SP1 [6.1 Build 7601] (x64)

New

Code:
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
                           Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

           Sequential Read :   539.470 MB/s
          Sequential Write :   520.299 MB/s
         Random Read 512KB :   486.453 MB/s
        Random Write 512KB :   458.546 MB/s
    Random Read 4KB (QD=1) :    39.897 MB/s [  9740.5 IOPS]
   Random Write 4KB (QD=1) :   135.550 MB/s [ 33093.4 IOPS]
   Random Read 4KB (QD=32) :   403.049 MB/s [ 98400.7 IOPS]
  Random Write 4KB (QD=32) :   334.403 MB/s [ 81641.3 IOPS]

  Test : 500 MB [C: 17.2% (36.1/209.4 GB)] (x5)
  Date : 2013/12/09 19:46:28
    OS : Windows 7  SP1 [6.1 Build 7601] (x64)
 

primetime

Supreme [H]ardness
Joined
Aug 17, 2005
Messages
6,771
funny thing...it said failed on mine after it tried updating mine...so i rebooted and somehow the bios changed the boot order of my hard drives...set it back...booted pc back up and it said i had the latest firmware next time i checked....so go figure (i guess it updated even though it claimed to fail)
I think its just a bug with newest magician since its always updated firmware no problem on mine in the past
 
Top