New system extremely laggy.

vegeta535

[H]F Junkie
Joined
Jul 19, 2013
Messages
8,852
So I finally got my new system up and running with a 5950x and 3080. The system is super laggy even in the bios. I just finished it last night and didn't feel like trouble shooting it anymore. I believe it is possibly the riser cable in my lian li that might be the issue. I did a clean I install of windows but eventually I will get a blue screen or windows fails to install updates. Anything else could cause it? I would hate to it be a faulty 3080 or 5950x. All running off a Seasonic 750w focus gold PSU that is only a little over 2 years old. I will try removing the riser card when I get home from work first.
 
Last edited:

vegeta535

[H]F Junkie
Joined
Jul 19, 2013
Messages
8,852
I'd definitely remove the riser card and see what happens. I'd also double check your memory stability.
Memory should be fine since it is the same at stock or xmp. I will check it still.

It's definitely the riser cable. Set PCIe to gen 3 when using the cable or ditch it.
Yea that what came to mind right away. Weird since I haven't touched it since I had a 1080ti. I believe the rise was suppose to be gen 4. I'll probably just ditch it.
 

schizo

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 6, 2004
Messages
1,689
My understanding is that PCIe gen4 riser cables don't actually work. If it works when you force PCIe gen3, just do that. Gen4 doesn't actually get you noticeable performance.
 

auntjemima

[H]ard DCOTM x2
Joined
Mar 1, 2014
Messages
9,975
My understanding is that PCIe gen4 riser cables don't actually work. If it works when you force PCIe gen3, just do that. Gen4 doesn't actually get you noticeable performance.
From what I've read and watched, you need a PCIe 4th gen cable. Not just a cable. Not just that, but not all 4th gen cables will work either, while some of the exact same type will and won't. It's funky out there right now. Especially with the price of a pure 4th gen riser.
 

schizo

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 6, 2004
Messages
1,689
I haven't seen anyone say any gen4 riser cables actually work but I suppose YMMV.
 

auntjemima

[H]ard DCOTM x2
Joined
Mar 1, 2014
Messages
9,975
I haven't seen anyone say any gen4 riser cables actually work but I suppose YMMV.
There was a video recently where the reviewer tested a bunch of 4th gen cables. On a 4th gen system with a 4th gen GPU. Some of the cables worked properly, other cables didn't work at all.

Sometimes he would test 3 of the exact same cable from the same company, same model number, and some would work, others wouldn't. He says there is no rhyme or reason. Weird.
 

schizo

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 6, 2004
Messages
1,689
Yeah, that isn't great. But better than none of them working period I suppose.
 

vegeta535

[H]F Junkie
Joined
Jul 19, 2013
Messages
8,852
There was a video recently where the reviewer tested a bunch of 4th gen cables. On a 4th gen system with a 4th gen GPU. Some of the cables worked properly, other cables didn't work at all.

Sometimes he would test 3 of the exact same cable from the same company, same model number, and some would work, others wouldn't. He says there is no rhyme or reason. Weird.
Yea it is pretty damn lame. Idk why I even got the rise in the first place. Oh well.
 

schizo

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 6, 2004
Messages
1,689
If you really like the way it looks, gen3 mode should work fine. Otherwise put it directly into the motherboard slot.
 

nealx01

Limp Gawd
Joined
Feb 12, 2019
Messages
135
if your mouse is sluggish or intermittent, there are USB issues with most all of the early bios for ryzen 5000. some may have fixed that problem in recent updates. that may be playing a factor is the "laggy" symptoms.
 

vegeta535

[H]F Junkie
Joined
Jul 19, 2013
Messages
8,852
if your mouse is sluggish or intermittent, there are USB issues with most all of the early bios for ryzen 5000. some may have fixed that problem in recent updates. that may be playing a factor is the "laggy" symptoms.
Nah it is the entire system. Sound studders. Opening/resizing windows studders and slow to respond.
 

Wormfeeder

n00b
Joined
Nov 18, 2018
Messages
20
Nah it is the entire system. Sound studders. Opening/resizing windows studders and slow to respond.
What power setting are you using in power & sleep settings. it looks like you are pulling about 600 watts with that system depending on what you have for storage.
 

Slade

2[H]4U
Joined
Jun 9, 2004
Messages
2,819
3080/3090 on pci gen 3 show no performance loss in games. I bought a gen4 riser cable for my vertical mount and they do work to get signaling stable for gen 4.

My system was crashing with the gen3 cable in games while in gen4 setting. I completed my windows install just fine, but noticed even in bios it was sluggish.
 
Top