Help! Facing issue with random crashes

Discussion in 'Motherboards' started by Kido0523, May 30, 2019.

  1. Kido0523

    Kido0523 n00b

    Messages:
    4
    Joined:
    May 30, 2019
    Hi,

    Been having issues with my PC for quite a while. Wondering if Only the motherboard is the issue

    Issue:
    PC hangs and crashes (mostly wattman has been restored) when running chrome youtube and gaming.

    Noticed before it hangs, CPU core spikes beyond 6ghz up to 8ghz. (did not set any OC , even tried disabling turbo boost) but still issue persists

    Specs:
    i5 4690k stock
    Gigabyte Z97P-D3
    Thermaltake 750w toughpower rgb - (Recently changed as I thought PSU was the issue ) old corsair 750w still works fine
    2x 8gb Kingston hyperx 1600mhz
    MSI RX 580 Gaming X 8GB
    Cooler Master Vertical GPU Mount
    WD 500 GB ssd
    Samsung Evo 500 GB ssd
    Custom Watercooled

    Already tried the following but to no success:
    1. Reinstall windows 10
    2. Tried windows 7
    3. Change GPU to my old MSI 7950 still problem exists
    4. Tested RX580 on friend PC and works fine
    5. Test all amd drivers from 16 to 19
    6. Reset and reload bios on motherboard
    7. Removed Riser and reset cpu gpu ram from slots

    Right now only thing i haven't tested is Motherboard and RAM as don't have spares to swap

    Should i just replace the motherboard?

    Hoping somebody here had experienced this issue and help

    Thanks in advance
     
  2. viivo

    viivo [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,291
    Joined:
    Sep 7, 2005
    Have you tried with only one stick of RAM installed? Are they in the correct slots for dual channel?
     
  3. Kido0523

    Kido0523 n00b

    Messages:
    4
    Joined:
    May 30, 2019
    Hi,

    not yet tried running single stick. might have an issue removing the first slot but willbe able to remove the 3rd slot.

    Yes running dual channel on 1st and 3rd slot.

    Thanks will, try it once i get home tonight.
     

    Attached Files:

  4. dvsman

    dvsman 2[H]4U

    Messages:
    2,763
    Joined:
    Dec 2, 2009
    How are your temps? I'm really curious since the only thing it seems you didn't change is the CPU.
     
  5. Pieter3dnow

    Pieter3dnow [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,789
    Joined:
    Jul 29, 2009
    Can you check voltages in the bios after the crash? Check if anything is really low 3.3V doing 2V as an example.

    Google the motherboard and see if it is a common problem maybe the ram as well.

    Feel outside of the power supply and the sides of the case see if there is any abnormal heat building up.

    Not sure how to test your custom water cooling setup.
     
    YeuEmMaiMai likes this.
  6. YeuEmMaiMai

    YeuEmMaiMai [H]ardForum Junkie

    Messages:
    15,029
    Joined:
    Jun 11, 2004
    ^what he said... voltage instability is king for crashing PCs
     
  7. Kido0523

    Kido0523 n00b

    Messages:
    4
    Joined:
    May 30, 2019
    Hi sorry for the late reply had no time to test till now, just an update tried as suggested on the ram thing.

    So when running the first slot ram only, seems i am getting the same problem when running dual channel. wattman crashing and high clock speed. (1st image)

    But when i tried running the 2nd ram only on third slot.. seems everything is fine when playing dota 2 for 5hrs now. (2nd image)

    Could it be a RAM issue? or maybe the slot?

    Should i try running both rams on 2nd and 4th slot instead?


    Thanks

    edit: attached cpu temps
     

    Attached Files:

    Last edited: Jun 4, 2019
  8. Denpepe

    Denpepe [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,181
    Joined:
    Oct 26, 2015
    Try running the 1st ram in the third slot or the 2nd ram in the 1st slot
     
  9. SvenBent

    SvenBent 2[H]4U

    Messages:
    3,116
    Joined:
    Sep 13, 2008
    imho you ar estatignyou diangostic the wrong place.

    you are tesgin software without tesign the hardware tha the software is running on first

    I would do a memtest86 ( has to be v 7.x)
    to start just to verify ram is working correctly
     
  10. Kido0523

    Kido0523 n00b

    Messages:
    4
    Joined:
    May 30, 2019
    Hi Sven,

    Thanks, will try testing the ram using mem test.

    Problem reoccured again on 1 stick when i tried to update to Adrenalin 19.5.2 from 19.4.3.

    Downgrading the driver and see if it happens again and do mem test

    Edit, still same issue on clock speed

    Thanks
     

    Attached Files:

    • cpu.jpg
      cpu.jpg
      File size:
      211.2 KB
      Views:
      0
    Last edited: Jun 4, 2019
  11. cyklondx

    cyklondx Limp Gawd

    Messages:
    288
    Joined:
    Mar 19, 2018
    add some voltage to your memory ranging from +.01 to +.1, and test again.