W7 - Can't ping anything on network by host name

Discussion in 'Operating Systems' started by tgabe213, Jan 12, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Has anyone run in to this problem yet? Fresh W7 install on my laptop. I can't ping my WHS by its host name. I can ping fine by IP. Same thing applies when VPN'd in to work network.

    I know there are various firewall settings that can be changed, but there are a ton of them and I have no idea what needs to be enabled.
     
  2. bigdogchris

    bigdogchris [H]ard as it Gets

    Messages:
    17,786
    Joined:
    Feb 19, 2008
    at a command line try

    nslookup servername

    or

    nslookup ip

    See if it gives you another name.
     
  3. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Results are my dns servers (UltraDNS and road runner)
     
  4. Snowknight26

    Snowknight26 [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,153
    Joined:
    May 8, 2005
    ipconfig /all, paste here.
     
  5. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Code:
    Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.
    
    C:\Users\Tim>ipconfig /all
    
    Windows IP Configuration
    
       Host Name . . . . . . . . . . . . : BagzXPS
       Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
       Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
       IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
       WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
       DNS Suffix Search List. . . . . . : wi.rr.com
    
    Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:
    
       Connection-specific DNS Suffix  . : wi.rr.com
       Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Con
    nection
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-1C-BF-32-93-7C
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1444:47a6:f4c5:451%12(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.102(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : Tuesday, January 12, 2010 9:04:21 PM
       Lease Expires . . . . . . . . . . : Wednesday, January 13, 2010 9:04:22 PM
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 218111167
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-DC-46-74-00-21-9B-EE-54-85
    
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 156.154.70.1
                                           4.2.2.6
                                           209.18.47.61
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    
    Ethernet adapter Local Area Connection:
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Fast Ethernet
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-21-9B-EE-54-85
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    Tunnel adapter isatap.{1875BF39-C240-4827-8918-1E20B7EA6B5D}:
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
    
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e50:28d1:14f4:bee0:5469(Pref
    erred)
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::28d1:14f4:bee0:5469%13(Preferred)
       Default Gateway . . . . . . . . . : ::
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
    
    Tunnel adapter isatap.wi.rr.com:
    
       Connection-specific DNS Suffix  . : wi.rr.com
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5efe:192.168.1.102%21(Preferred)
       Default Gateway . . . . . . . . . :
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 156.154.70.1
                                           4.2.2.6
                                           209.18.47.61
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
    
    C:\Users\Tim>ipconfig /all
    
    Connecting via wireless. Empty nic port. Cisco VPN client installed.
     
  6. Snowknight26

    Snowknight26 [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,153
    Joined:
    May 8, 2005
    Try ipconfig /flushdns, then nslookup computername.

    If that doesn't work, ping computername -6 to see if it resolves the IPv6 address, then ping computername -4 for IPv4 (if the latter doesn't work).
     
    Last edited: Jan 12, 2010
  7. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Code:
    Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.
    
    C:\Users\Tim>ipconfig /flushdns
    
    Windows IP Configuration
    
    Successfully flushed the DNS Resolver Cache.
    
    C:\Users\Tim>nslookup vhwhs
    Server:  rdns1.ultradns.net
    Address:  156.154.70.1
    
    Non-authoritative answer:
    Name:    vhwhs.wi.rr.com
    Address:  92.242.140.13
    
    
    C:\Users\Tim>ping vhwhs
    
    Pinging vhwhs.wi.rr.com [92.242.140.13] with 32 bytes of data:
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    
    Ping statistics for 92.242.140.13:
        Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
    
    C:\Users\Tim>ping vhwhs -4
    
    Pinging vhwhs.wi.rr.com [92.242.140.13] with 32 bytes of data:
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    
    Ping statistics for 92.242.140.13:
        Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
    
    C:\Users\Tim>
    Note. This is happening on my fresh install W7 laptop. It's been like this on my desktop for a while. I've been having to remember the IP of my WHS to connect. I know the host name is correct.

    Same thing happens when I VPN into work and try to ping any servers. IP work fine.
     
  8. Snowknight26

    Snowknight26 [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,153
    Joined:
    May 8, 2005
    Looks like it's appending that to all DNS queries. Installed some software for RoadRunner?

    Start, view network connections, right click on your network connection, Properties. Select TCP/IPv4, Properties, Advanced, DNS tab, remove anything in the 'DNS suffix for this connection' text box and in the box above.
     
  9. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    There's nothing in DNS server addresses, and "Append primary and conenction specific DNS suffixes. [Check] Append parent suffixes of the primary DNS suffix

    There is nothing in Append these DNS suffixes.
     
  10. Snowknight26

    Snowknight26 [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,153
    Joined:
    May 8, 2005
    Run gpedit.msc, browse to Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> DNS Client. Are any of the policies set to something other than Not configured?
     
  11. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    I have 2 static DNS servers set in my router.

    156.154.70.1 (Ultra DNS, I think)
    4.2.2.6 (Google?)
     
  12. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Everything sits at not configured.

    This astonishes me because it's a fresh W7 Ultimate x64 install. I don't think I had this problem on my W7 Business x64 business machine. Though, I had to install the Novell client, so that may have changed something (for the work PC. Just thinking on here)
     
  13. Snowknight26

    Snowknight26 [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,153
    Joined:
    May 8, 2005
    Just for kicks, override the DNS server for your network connection to 8.8.4.4 (only need one), then ipconfig /flushdns. Does wi.rr.com still get appended to your nslookup queries? If so, I'm stumped. :\
     
  14. tgabe213

    tgabe213 2[H]4U

    Messages:
    3,684
    Joined:
    Aug 27, 2007
    Nope. At least it shows Google.

    Code:
    Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.
    
    C:\Users\Tim>nslookup vhwhs
    Server:  google-public-dns-b.google.com
    Address:  8.8.4.4
    
    *** google-public-dns-b.google.com can't find vhwhs: Non-existent domain
    
    C:\Users\Tim>

    I'm going to close this one and open up a thread in the networking forum.
     
Thread Status:
Not open for further replies.