Titan Quest Anniversary Edition Released!

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
I've always wondered about this game, has it aged well?
It's still the best Diablo 2 clone out there, in my opinion. I even enjoy it more the Path of Exile. Still looks good, strong build diversity, good game mechanics, functional UI. The boss fights just are not as interesting as some modern ARPGs out there are.
 

chenw

2[H]4U
Joined
Oct 26, 2014
Messages
3,977
For frame drops, does it occur when you are using TP to teleport from 1 area to another?

If that is the case, frame drop of that kind has been around for ever, the source lies in the fact that during that teleportation, the game is saving your character's data, and if you had put your game or documents folder on a spinner, it will stutter.

RAM disk solved that particular issue for me at least, I think SSD would also solve that. I haven't really looked too deep into it though, Titan Quest, for some reason, could never capture me like Grim Dawn did, no idea why.
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
For frame drops, does it occur when you are using TP to teleport from 1 area to another?

If that is the case, frame drop of that kind has been around for ever, the source lies in the fact that during that teleportation, the game is saving your character's data, and if you had put your game or documents folder on a spinner, it will stutter.

RAM disk solved that particular issue for me at least, I think SSD would also solve that. I haven't really looked too deep into it though, Titan Quest, for some reason, could never capture me like Grim Dawn did, no idea why.

That makes a lot of sense.

Obviously I don't use a spinner for anything but media/backups..

How anyone on [H] could game off a mechanical drive in 2017, blows my f***ing mind.

I disagree regarding TQ vs Grim Dawn though. I'm the exact opposite. (most likely due to the much more diverse environments/monsters in TQ)
 

chenw

2[H]4U
Joined
Oct 26, 2014
Messages
3,977
I game off my mechanical if there is no benefit of it running on an SSD.

For example, some games load fast enough on a spinner that going on an SSD isn't really much faster, I'd run it off spinner.

Other games have things built in that makes them load slower than usual. FF13 is one such candidate, it loads in the same amount of time on an SSD and a HDD, no idea why.

I reserve SSD space solely for the games that could make use of the loading time (open worlds generally), otherwise it's on HDD.
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
I find my 256GB SSD keeps my gaming focused on a few titles instead of suffering "Steam bloat".

If you follow..
 

chenw

2[H]4U
Joined
Oct 26, 2014
Messages
3,977
I find my 256GB SSD keeps my gaming focused on a few titles instead of suffering "Steam bloat".

If you follow..
Kinda.

I am a data hoarder though, if I download something, I usually don't delete it. I have numerous games that I have downloaded and played for 10 minutes and then leaving it there.

I haven't hit the storage cap on my Steam partition on the spinner yet, my 480GB SSD gets filled up from time to time, but I move it from the SSD to the spinner. I hate having downloaded a game, delete it due to space, then having to download it again later down the line.
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
Kinda.

I am a data hoarder though, if I download something, I usually don't delete it. I have numerous games that I have downloaded and played for 10 minutes and then leaving it there.

I haven't hit the storage cap on my Steam partition on the spinner yet, my 480GB SSD gets filled up from time to time, but I move it from the SSD to the spinner. I hate having downloaded a game, delete it due to space, then having to download it again later down the line.

Steam Backup is your friend.
 

chenw

2[H]4U
Joined
Oct 26, 2014
Messages
3,977
Steam Backup is your friend.
Still requires me saving the game elsewhere, which brings me back to my original point, there is no point in keep moving a game back and forth from a spinner to an SSD if it isn't going to be benefitting from SSD, may as well leave it on the spinner to save the hassle of moving it around.

I reserve SSD space exclusively for games that require a lot of loading times and actually get loading times cut down, otherwise I leave it on spinners.
 
Last edited:

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
Still requires me saving the game elsewhere, and restoring it also takes a little time.

May as well save it in a playable state, especially if the game in question runs off spinners as well as SSDs (which is actually more often than not).

If you wanna hoard data, that's your call friendo.
 

chenw

2[H]4U
Joined
Oct 26, 2014
Messages
3,977
If you wanna hoard data, that's your call friendo.
I was replying to your comment of "How anyone on [H] could game off a mechanical drive in 2017, blows my f***ing mind.", My reply was "I do because plenty of games don't run better on SSD".
 

GOD'SlittleSERVANT

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 18, 2001
Messages
7,217
I game off my mechanical if there is no benefit of it running on an SSD.

For example, some games load fast enough on a spinner that going on an SSD isn't really much faster, I'd run it off spinner.

Other games have things built in that makes them load slower than usual. FF13 is one such candidate, it loads in the same amount of time on an SSD and a HDD, no idea why.

I reserve SSD space solely for the games that could make use of the loading time (open worlds generally), otherwise it's on HDD.
Negative, I saw the most FPS drop in a cave. To the point the game almost crashed. And I noticed when I try to exit the game, it sits for a long time before it exits.

Edit - Turned off AA and it was running smooth for awhile, but I ran back into that cave and it went back to shit.
 
Last edited:

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
Negative, I saw the most FPS drop in a cave. To the point the game almost crashed. And I noticed when I try to exit the game, it sits for a long time before it exits.

Edit - Turned off AA and it was running smooth for awhile, but I ran back into that cave and it went back to shit.
The reason is because this game was made for Windows XP originally, so I'm not surprised you're running into issues with Win98 compatibility. Try XP or 7 compatibility, instead.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
I still have this game in my closet from 2006 I wonder if I can activate it yet and play?

I couldn't play the game more than a hour on my CRT monitor and 6600 PNY because the graphics just baked my eyes
to the point where they hurt so bad on the first good looking top down 3-D games.
 

delita

[H]ard|Gawd
Joined
Mar 10, 2014
Messages
1,728
Negative, I saw the most FPS drop in a cave. To the point the game almost crashed. And I noticed when I try to exit the game, it sits for a long time before it exits.

Edit - Turned off AA and it was running smooth for awhile, but I ran back into that cave and it went back to shit.

I don't get it man, you're having all these problems. I'm on Win 10, Titan-XP, AA on, not running compatibility mode. My mouse worked fine. No FPS drops. Maybe you should just reformat lol
 

GOD'SlittleSERVANT

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 18, 2001
Messages
7,217
The reason is because this game was made for Windows XP originally, so I'm not surprised you're running into issues with Win98 compatibility. Try XP or 7 compatibility, instead.
I changed it to XP and 7 and I get a "TQ.exe has stopped working" and I take off compatibility mode and that's when there is no mouse. It only works in 98. This sucks, because I really enjoy the game... when it's not running like dog shit.
I don't get it man, you're having all these problems. I'm on Win 10, Titan-XP, AA on, not running compatibility mode. My mouse worked fine. No FPS drops. Maybe you should just reformat lol
I hate you so much. lol, joking.
But seriously, this is annoying!
 

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
I changed it to XP and 7 and I get a "TQ.exe has stopped working" and I take off compatibility mode and that's when there is no mouse. It only works in 98. This sucks, because I really enjoy the game... when it's not running like dog shit.

I hate you so much. lol, joking.
But seriously, this is annoying!
Couple things to try with an invisible mouse cursor with no compatibility mode active:

Reduce PPI scaling back to 100% if you changed it.
Run the game in full screen if you're trying windowed or windowed borderless.
Set the in-game scaling to Medium if you changed it.
Run the game at 60 Hz refresh rate if you're trying to run it higher, or use and FPS cap that is set to 62 FPS (the game bugs out at framerates over 60 FPS, anyway).
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
Have you tried posting on the TQ forums?

If anybody knows a solution, its bound to be them..
 

GOD'SlittleSERVANT

Supreme [H]ardness
Joined
Jul 18, 2001
Messages
7,217
Have you tried posting on the TQ forums?

If anybody knows a solution, its bound to be them..

There's already threads on it. A lot of people have the same issue I'm having. Unfortunately, there's no easy fix for it.
Couple things to try with an invisible mouse cursor with no compatibility mode active:

Reduce PPI scaling back to 100% if you changed it.
Run the game in full screen if you're trying windowed or windowed borderless.
Set the in-game scaling to Medium if you changed it.
Run the game at 60 Hz refresh rate if you're trying to run it higher, or use and FPS cap that is set to 62 FPS (the game bugs out at framerates over 60 FPS, anyway).
Tried these already :(

It was only 5 bucks, so I'm not too worried about it. I would like to play the game, though. I can only play for 10-15 min until I get horrible FPS drops.

I know it's due to the 98 compatibility, but there's no other way to run the game. For me at least...
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
You could always try playing retail with the 1.17c patch and TQDefiler.

I still am. Mostly because I don't want my toons nerfed by all the skill changes etc.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
So there is some New DlC called Ragnarok on steam is this fresh 2017 dlc added to the core game?
 

horrorshow

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 14, 2007
Messages
7,956
So there is some New DlC called Ragnarok on steam is this fresh 2017 dlc added to the core game?

Interesting....

Unfortunately, the screen shots look like hot garbage compared to the previous Acts of old.

I'mma hold out till I hear from some of the OG titanquest.net crew on the GD forums before biting.

*adds to wishlist, awaiting a sale
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536


Looks good the sounds are amazing if not better than anything Grim Dawn did for immersion. My problem with Grim Dawn there is so much shit going on the screen especially with 3 players takes away from the immersion. You have animation of puddles while crossing the shallow rivers that is some good stuff and the dying animations are pretty great not over the top.
 
Last edited:

EJR357

Weaksauce
Joined
Aug 27, 2012
Messages
101
I just came here to post this. Some of you beat me to it. I hadn't even heard about it being developed:

 

thecold

Gawd
Joined
Nov 12, 2017
Messages
958
I own the combo on disk but purchased this anyways. I really enjoyed this game. It has a good atmosphere and is overall very enjoyable.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
I have the original disks that I got from game stop in 2006. I doubt it will be on sale on black Friday because its already on sale.
 

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
I'm not digging what I'm reading and seeing of the new expansion, though I might buy it for everything but the new act. Seems like it is completely disjointed from the original game.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
I just picked up both sure their are better looking games out their like Divinity Original Sin series but if the core mechanics are just right the game will still be good I never grazed the original really but I wish I could of.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
You can either start a game at level 40 by checking the box Accomplished Hero or play the game for about 30-40 hours to get to Act 5 to access the DLC.
The DLC fits right into the game and you are in a City if you check the box off.

But you know what I'm going to tackle this game if it takes me all year think it's great they brought this underrated game back.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
Finally got to the Nessus or a Centuar Boss I didn't about the skill tree at first you pick on skill at level 2 and another one at level 8 I'm level 4 still long way to go. Healing comes in handy instead of using potions I'm more impressed with the RPG setting and spells in this game than in Grim Dawn. I suppose they really had to crank up the Graphics in Grim Dawn to make the game appealing which becomes really overkill later on in the game.

20171121100955_1.jpg
 

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
20171122032238_1.jpg

20171122042051_1.jpg


This game doesn't pick up untill you get about 4 hours in depends on your class as well I picked Spirit and Defense based on some FAQ Guide: https://www.gamefaqs.com/pc/928126-titan-quest/faqs/45898

I'm glad I waited 11 years to play this game looks great with Gsync and 1440P plus I'm sure they uped the graphics after 10 years =)
Pick up? The game is basically the same throughout, like any ARPG out there. Unless you mean your toon, since it takes a long time to level and get relatively strong. Plus, everyone is going to progress at their own pace, so 4 hours for you isn't going to be the same 4 hours for someone else. It takes me about 15-20 hours to get through normal difficulty.

And a tip, unless they fixed it in the expansion: cap the FPS of the game to 60 using your tool of choice (NVIDIA Inspector, RTSS, EVGA Precision XOC, etc.). The game engine will desync if it runs any faster.
 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
I got 9 hours in the game now my Hand is numb from all the clicking summoning is the way to go I'm level 14 now it takes a long time I see why they toned down the clicking in Grim Dawn just to make it less mind numbing.
 

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
New expansion was released today for the Anniversary Edition called Atlantis for $13.49.
https://www.thqnordic.com/article/poseidons-trident-titan-quests-third-expansion-atlantis-out-now-pc

Main Features:

New Atlantis Main Quest Line

  • Play a brand new Titan Quest adventure in single-player experience or hunt the mystical hordes of Atlantis with up to 6 players in the co-operative multiplayer mode
  • Find and claim new items and unique rewards
Tartarus Endless Mode
  • A wave based challenge mode, playable in single player or with up to 6 players in co-op multiplayer
  • Random elements change up the gameplay and will make sure every game is different from any other
Expanded Masteries
Unlock a new tier of skills for each mastery

Visual Upgrades
Graphical upgrades such as SSAO and color grading

Quality of Life Improvements
Quick cast, easier storage and other long-awaited perks

Casino Merchant
Spend your excess in-game money on randomly generated loot

About Titan Quest: Atlantis

The Hero meets an explorer that is searching for the mythical kingdom of Atlantis, and together they set out on a journey across the western Mediterranean. They will search for the legendary Diary of Herakles, rumored to be in the Phoenician City of Gadir, but their journey will take them beyond the edges of the known world...


 

Comixbooks

Fully [H]
Joined
Jun 7, 2008
Messages
17,536
I have like 10 hours in this game it's a good game I haven't played in a year and I bought the original back in 2006 but couldn't play it back then for some reason.
 

Armenius

Fully [H]
Joined
Jan 28, 2014
Messages
28,799
I've played Immortal Throne for around 500 hours and put about 150 hours into the Anniversary Edition. I just have not played the latter in a while because THQ somehow keep making the game balance worse. I would not be surprised if the original Acts 1-4 are now all shot to hell due to the new abilities and level cap, including the extra experience received in Acts 5-6.
 
Top