The Elder Scrolls V: Skyrim Performance & IQ Preview @ [H]

Discussion in 'Video Cards' started by FrgMstr, Nov 11, 2011.

  1. HisSvt76

    HisSvt76 2[H]4U

    Messages:
    3,247
    Joined:
    Aug 4, 2005
    AMD better drop the f-ing hammer with some good drivers soon. its sad when my daughters Athlon II 640/GTX 460 combo is playing games like this and BF3 as good as my machine with a I7 870/HD6870 combo
     
  2. Yup3d

    Yup3d n00b

    Messages:
    22
    Joined:
    Jun 29, 2011
    and thats why AMD drivers suck hehe :p
     
  3. robble

    robble [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,501
    Joined:
    Jun 6, 2004
    I played a good 3 hours last night on ultra 1920x1080 with the ini tweaks for more shadows/vsync off/mouse smoothing off on my unlocked/slightly o/c 6950.

    I had a blast. Gameplay was plenty smooth with no stuttering. I wasn't running fraps so have no idea of the fps. I just know it was perfectly playable and enjoyable. I didn't notice any texture tearing or popping.
     
  4. ZacharyS

    ZacharyS Gawd

    Messages:
    752
    Joined:
    Jan 27, 2006
    I also had no issues. 2500k/69502GB at it for breakfast at 1920x1200. No messed up textures or jitters at all.
     
  5. loki7

    loki7 Limp Gawd

    Messages:
    239
    Joined:
    Jul 16, 2008
    I've found SLI support very lousy. I'm running TRI-SLI GTX 580, using the latest beta drivers w/Skyrim profile. I've even tried tweaking the Skyrim profile in Nvidia Inspector.

    Basically MSI Afterburner reports an average 40% GPU utilization for each GPU. A well optimized SLI game would be above 75% for each GPU (e.g. Battlefield 3, WoW, etc.). I average 60 FPS in Skyrim @ 2560x1600. On TRI-SLI. Not good if you ask me. (should be more like 80+).

    Unfortunately, this isn't surprising given the game was primarily designed for consoles, and today's aged consoles are more CPU centric -- hence why Skyrim scales far better on CPU.

    It would be awesome if Nvidia/Bethesda fixed multi-GPU performance, but I'm not optimistic.

    My other problem with Skyrim is the textures. Let's hope Bethesda releases an HD texture pack.
     
  6. That's_Corporate

    That's_Corporate [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,738
    Joined:
    Sep 30, 2006
    Can you be specific?
     
  7. 3dfx_zombie

    3dfx_zombie Limp Gawd

    Messages:
    154
    Joined:
    Sep 13, 2010
    Fixed. Bethesda has never released a texture pack for any of their games, so I doubt they will do it for Skyrim.
     
  8. lilbabycat

    lilbabycat 2[H]4U

    Messages:
    3,810
    Joined:
    Jun 21, 2011
    Very limited testing right before going to work this morning:

    6870x2
    i7 @ 3.5ghz
    8gb ram

    11.10 drivers

    @1920x1200 Ultra settings, all sliders maxed, 16x AF 0x AA - 1fps

    @1920x1200 High Settings, all sliders maxed, 16x AF 0x AA - 45fps

    GPU usage: 40% (both gpu's, despite Xfire not working?)
    CPU usage: 10%
    VRAM usage (according to msi): ~1400mb (on ati cards VRAM1 usage = both cards together afaik )
     
  9. jcollett

    jcollett Limp Gawd

    Messages:
    291
    Joined:
    Oct 20, 2006
    Wow, thanks for such a quick "initial impressions" article! Very helpful for those of us who do not purchase a game on a midnight release but want to get games soon after.

    Definitely appears to be a console game that had added to it some additional graphical options. Sticking with DX9 and not adding ambient occlusions or soft shadows really should bump performance up on the console hardware at the expense of high resolutions but those on even HDTVs probably won't notice too much.

    PC gamers can figure out for themselves if this is worth it. My 2cents says I can play this once the price drops significantly. Not a big fan of console porting from the PC user perspective.
     
  10. robble

    robble [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,501
    Joined:
    Jun 6, 2004
    On another note.. I haven't had any issues with keyboard/mouse/menus either. I hear a lot of whining and complaining but after actually playing the game I have no complaints about consolitis. Sure graphics are a bit dated but graphics are not the the primary reason for a game to be fun.
     
  11. That's_Corporate

    That's_Corporate [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,738
    Joined:
    Sep 30, 2006
    once quarl works his magic i think this game will be a LOT more enticing for PC enthusiasts
     
  12. Wildace

    Wildace [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,716
    Joined:
    Jun 16, 2004
    something is wrong with your results Lilbabycat cause with CF enabled and broke with my 2 6870's i get well above 1fps with 4x AA and ultra settings usually around 20-35

    with CF off that easily jumps to another 10-15fps
     
  13. NickJames

    NickJames [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,600
    Joined:
    Apr 28, 2009
    At 1920x1080 my 6950 never dips below 30 outdoors and is a constant 50-60 indoors. Also this game amazingly never suffers from stutter or dips. Before I turned on Fraps I thought I was getting 100+ FPS, I was extremely shocked to see I only had 30-40 yet my game felt smooth as butter. And I am a man who needs his 60+ to feel smooth in FPS games but I do not suffer this problem in Skyrim.
     
  14. lilbabycat

    lilbabycat 2[H]4U

    Messages:
    3,810
    Joined:
    Jun 21, 2011
    like i said, just tested it before going to work. Woke up, showered, clicked install, got dressed, spent 15 minutes doing intro (at 1fps), got to save point, adjusted settings, noted the fps, had to go to work. I've read that the Oblivion profile for RadeonPro doubles fps, and I'm going to turn off the steam overlay as well when I get back from home...
     
  15. kcthebrewer

    kcthebrewer [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,728
    Joined:
    Jun 14, 2004
    V-Sync?
     
  16. Bojamijams

    Bojamijams Limp Gawd

    Messages:
    178
    Joined:
    Jun 5, 2008
    i7 2600k @4.6ghz
    8gb RAM
    2x 6970 @ 900/1400
    11.10 drivers with CAP4
    2560x1440 Ultra, 4x AA, 16AF

    Using RadeonPRO to set AFR and AFR Friendly D3D Mode

    Getting 40-70FPS outside, 100FPS+ inside

    No texture glitches. I'm not entirely too happy with how long its taking them to release a CAP profile but considering my $300 6950 Toxic (switch enabled to 6970) is competing with a $450 580, I can put up with a bit of a wait and just use RadeonPRO to give myself CFX until 'official' support is out.
     
  17. maboblivion

    maboblivion [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,586
    Joined:
    Sep 12, 2011
    E6320 @ 3.1 / hd 4770 512mb/ 2 gigs of ram
    1920/1080 high settings .... default config was 8 aa and ran at 20 fps....
    I removed the aa and switched it for the Fxaa option and wow! .... almost no aliasing and barely any blurring. The v-sync s on... >.> gonna have to fix that. All in all pretty nice visual and water effects :D
    The 4770 barely cost me anything :p and i m surely getting my money out of it ... next buy HD 7770? :p back to skyrim!
     
  18. Andrmgic

    Andrmgic Gawd

    Messages:
    732
    Joined:
    Nov 19, 2005
    I haven't noticed any graphical corruption on my machine with the 11.10 drivers and my 6970..

    Thanks for the write-up, guys.
     
  19. loki7

    loki7 Limp Gawd

    Messages:
    239
    Joined:
    Jul 16, 2008
    Disabled. Wouldn't affect the lousy GPU utilization regardless under SLI.

    Good point.
     
  20. ebduncan

    ebduncan [H]ard|Gawd

    Messages:
    2,002
    Joined:
    Feb 1, 2008
    I am mostly at max settings in game. single 6870 overclocked.

    crossfire doesn't work, but game is more than playable at 1080p.
     
  21. Rizen

    Rizen [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,204
    Joined:
    Jul 16, 2000
    I'm not sure SLI is truly working for me. I have it enabled, and I can see GPU utilization on both cards, but it peaks around 40-45% utilization per GPU and my frame rates will dip down to the 30s-40s with a ton of special effects on screen.

    Running 1920x1200 Ultra, special tree/land shadow flags on, 8X AA / 16X AF. System is in sig. I should be getting much better performance. Any chance you could check your GPU utilization on your test box? Your frame rates are much better than mine.
     
  22. eviltypeguy

    eviltypeguy n00b

    Messages:
    34
    Joined:
    Oct 22, 2010
    You do realize that the developers edited and created the entire game *on a PC* right?

    As a number of developers have pointed out, driver overhead (and other things) make it really difficult to get close-to-bare-metal performance on PCs.

    While you might justifiably say that they could have spent more time optimizing the PC version, to accuse them of making a "console port" shows a misunderstanding of the development process.

    Realistically, business decisions are going to drive schedules and releases. You're not going to hold up the release of a product to spend more time optimizing for the lowest sales platform. It doesn't make any sense.

    I place the blame squarely on Microsoft; their choices for driver architecture and in other areas are part of what it has made it so difficult and costly to optimize software for the PC. I feel as though they have spent far more time optimizing graphics and memory management on the Xbox than they have on Windows -- and it shows.
     
  23. Poseur

    Poseur Limp Gawd

    Messages:
    353
    Joined:
    Oct 7, 2009
    "no bugs in site as of yet. " Sight.
     
  24. eviltypeguy

    eviltypeguy n00b

    Messages:
    34
    Joined:
    Oct 22, 2010
    Thanks for getting this out Kyle; I know you had to stay up pretty late.
     
  25. 3dfx_zombie

    3dfx_zombie Limp Gawd

    Messages:
    154
    Joined:
    Sep 13, 2010
    And....? What was the fps after these tweaks? I want to know because I'm on Core 2 Duo as well.
    I'm not interested in how well it obviously runs on i7 quad-cores, I want to know how well it runs on older machines....
     
  26. SlayVus

    SlayVus Limp Gawd

    Messages:
    193
    Joined:
    Jan 13, 2011
    Where can I download the beta drivers? The link in the article takes me to an article about the release of the drivers, not the actual drivers themselves.

    When I search for the drivers on the website, the latest driver version it shows is this

    [​IMG]
    Thumbnail

    Edit: Nevermind... I found the drivers. It's on the Nvidia website, not the GeForce website.

    Here is a link for anything who needs them.

    http://www.nvidia.com/object/win7-winvista-32bit-285.79-beta-driver.html x86
    http://www.nvidia.com/object/win7-winvista-64bit-285.79-beta-driver.html x64
     
    Last edited: Nov 11, 2011
  27. Jeffredo

    Jeffredo [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,117
    Joined:
    Aug 30, 2008
  28. TwistedAegis

    TwistedAegis [H]ardForum Junkie

    Messages:
    8,958
    Joined:
    Oct 7, 2009
    Well glad I was pretty much going to hold off on this game for a little bit anyway. Still disappointed in AMD; this will definitely be a factor in my decision making for my next GPU purchase(s).
     
  29. SlayVus

    SlayVus Limp Gawd

    Messages:
    193
    Joined:
    Jan 13, 2011
    I have VSYNC enabled on the GTX 460 SLI setup and GPU utilization never goves above 60%, it hovers around 40-50%, but I get a constant 60 FPS.

    VSYNC does affect "the lousy GPU utilization regardless under SLI."
     
  30. Yakk

    Yakk [H]ardness Supreme

    Messages:
    5,811
    Joined:
    Nov 5, 2010
    Thanks for the link, I couldn't remember off hand where I had seen the console port information.

    Blaming Microsoft... yes & no... by it's nature the PC has so many combinations of hardware (and their drivers) it's quite intimidating to program for (like android to a point, works for one phone, not another...etc...), where as consoles & apple (yes I'm comparing apple to a console in this case) is a closed architecture where you can more easily optimize for very specific hardware.

    ... Like programming in the 80's for the Atari & Commodore, you could speak directly to hardware with better than expected results.... for the PC today... not the case...

    Development costs balloon quickly if not subsidized by the respective hardware developers.
     
  31. Basiq Flac

    Basiq Flac [H]Lite

    Messages:
    85
    Joined:
    Oct 8, 2009
    I've never owned an ATI card myself, but I have worked on and installed many in years past.
    Nothing but problems!!! Either removing drivers or installing an NV card in a once ATI rig........ Drivers are always the culprit!

    Never once have I had a problem or had to use any type of driver cleaner on an NV rig! NEVER!! :confused:

    AMD is going downhill fast! If any of you have stock, you better dump it fast :eek:
     
  32. Elf_Boy

    Elf_Boy 2[H]4U

    Messages:
    2,293
    Joined:
    Nov 16, 2007
    I have 8 gigs.

    I just loaded up the game and went from 2277mb used to 3076.

    My save point isnt very far into the game, I suspect it will climb higher. I read Skyrim has two exacutables, unless one of them is compiled and written as 64 bit code the hard cap is 2 gigs of ram, or so I have read.

    I do defiantly recommend having more then 4 gigs of ram now a days. Ram is fairly affordable and windows and other processes on your machine will be using up quite a bit of ram as well.
     
  33. Basiq Flac

    Basiq Flac [H]Lite

    Messages:
    85
    Joined:
    Oct 8, 2009
    Just wait for Guild Wars 2. An actual 100% PC game!

    I'm actually more excited about GW2 than D3 at the moment.
     
  34. revenant

    revenant [H]ardForum Junkie

    Messages:
    14,159
    Joined:
    Apr 10, 2005
    well, I am brimming with curiosity now to see how well my 470s will do with it at 5760x1080 @ ultra..
     
  35. SoftScience

    SoftScience [H]Lite

    Messages:
    77
    Joined:
    Apr 18, 2006
    Not sure if this is the right place for this, but I had instant crashes as soon as I clicked new game on Win7 x64.
    It turns out I had to lower my sound quality in the control panel sound applet to CD Quality 16 bit, 44100 Hz.
    I got to play with it a little before work and it seemed Ok after that.
     
  36. dderidex

    dderidex [H]ardness Supreme

    Messages:
    6,313
    Joined:
    Oct 31, 2001
  37. jorojr

    jorojr Limp Gawd

    Messages:
    396
    Joined:
    Jan 19, 2005
    I still have a huge back catalog of games that I need to complete first before even thinking of Skyrim. Hopefully AMD will have the CAP out by then. Still sucks for current Xfire users who want to play the game now though.
     
  38. Ripperjack

    Ripperjack Limp Gawd

    Messages:
    299
    Joined:
    Mar 26, 2010
    Amen to that! I too have had to deal with crappy ATi drivers with my latest games. I'm still running a beta ati Open GL .dll in my RAGE game folder, just so I can play without my textures going all to hell.

    FUCK ATi!!! :mad: My next dual card set up is going nVidia SLI for sure.
     
  39. SXO

    SXO Limp Gawd

    Messages:
    342
    Joined:
    Jan 11, 2009
    How is the Eyefinity/Surround support in this game? I would love to utilize my three monitors for the beautiful vistas in this game, but many new games are sketchy on the triple monitor support.
     
  40. jorojr

    jorojr Limp Gawd

    Messages:
    396
    Joined:
    Jan 19, 2005