Radeon VII Owner's Club!

Discussion in 'AMD Flavor' started by ccityinstaller, Feb 19, 2019.

  1. Gulkor

    Gulkor [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,263
    Joined:
    Jan 26, 2007
  2. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    System specs are in my signature (it's the second rig).
     
  3. CAD4466HK

    CAD4466HK [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,218
    Joined:
    Jul 24, 2008
    Excellent video! You do great work.
    The card looks good except in Dirt 2.0, especially in the second race with all the pop in with the trees and the sky looked terrible. Could be due to compression from Youtube though. But without a doubt the Radeon VII can game @ 4k.

    Keep up the good work! :)
     
    cybereality likes this.
  4. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    Thanks for watching CAD4466HK . Yeah the Radeon VII is great for 4K.

    While not every game was maxed out, I used a mix of Ultra and High settings to get the best balance of performance and visuals.

    Dirt 2.0 looked great while playing it. I think YouTube doesn't handle racing games very well with the compression. Here is a full quality image.

    DirtRally2.png
     
    Last edited: Mar 12, 2019
    cageymaru and CAD4466HK like this.
  5. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    Yeah fast movement (a lot of completely different pixels frame to frame) takes a ton of bandwidth. It’s the hardest thing for streamers to optimize for too.

    I get my mobo tomorrow.. I am excited.
     
    CAD4466HK and cybereality like this.
  6. dvsman

    dvsman 2[H]4U

    Messages:
    2,896
    Joined:
    Dec 2, 2009
    Just out of curiosity - is anyone a member of the Radeon Vanguard (beta test) program? Just curious what's going on with that / driver?
     
  7. dvsman

    dvsman 2[H]4U

    Messages:
    2,896
    Joined:
    Dec 2, 2009
  8. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    Never heard of it, but driver releases can be rough as it is, not sure I want to try the beta versions.
     
    Dayaks likes this.
  9. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    And it begins! Not sure why they didn’t put larger fans on the Radeon VII. I swear AMD loves to make a solid product and mess up one aspect. Not that it matters to me... once I get my waterblock in. ;)

    0FDBFBFF-B092-4D63-B29D-6861E34E6A6F.jpeg
     
  10. Gulkor

    Gulkor [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,263
    Joined:
    Jan 26, 2007
    I lapped Stock Heatstink, been running benchmarks.

    First time lapping Heatstink

    Washer Mod+Lapped Stock Heatstink.

    My stock heatstink has good size gap from stock HSF.

    Core 1800 / Mem 1050 / vcore 1.01

    My max temps
    Core temp 55c
    Junction temp 90c

    I did more research and spent more time reading up.

    20190314_041555.jpg 20190314_052131.jpg
     
    cybereality and Dayaks like this.
  11. dvsman

    dvsman 2[H]4U

    Messages:
    2,896
    Joined:
    Dec 2, 2009
    Nice!

     
  12. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    HTPC is alive!!

    DC2B8999-725F-4E4F-8124-5A8F28CB697C.jpeg

    8291 TimeSpy stock. Seems about right. Only updated the bios so far. 60C/90C 70% fan.

    8900 Timespy with 1900 on the core and 1200 on the memory. I think that’s it until I get my waterblock. 60/90C 100% fan. I guess I need new power tables too? To crank the power...

    Unfortunately the game codes aren’t instantenous which sucks since I took today off sick. Oh well. I’ll go take a nap.
     
    Last edited: Mar 14, 2019
    IdiotInCharge likes this.
  13. jhatfie

    jhatfie [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,459
    Joined:
    Mar 19, 2003
  14. cageymaru

    cageymaru [H]ard as it Gets

    Messages:
    19,817
    Joined:
    Apr 10, 2003
    deruberhanyok likes this.
  15. russnuck

    russnuck Gawd

    Messages:
    705
    Joined:
    Mar 25, 2005
  16. dvsman

    dvsman 2[H]4U

    Messages:
    2,896
    Joined:
    Dec 2, 2009
    What power supply wattage is everyone running their VIIs on? Currently I've got mine in my main rig (which is 1300w) but I'm thinking I might want to move it into my SFF NCase rig (x370 2400G or 1700, haven't decided yet) which only has the Corsair SFX 600W - though this would be a pretty barebones rig (CPU+MOBO+1x m.2 NVME).
     
  17. jhatfie

    jhatfie [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,459
    Joined:
    Mar 19, 2003
    Yeah if I decide to go water, I'd likely want something like the Eiswolf. Years ago, I used to do custom loops, but I am too lazy now days.
     
    russnuck likes this.
  18. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    I’d do it. I wouldn’t go crazy ocing it though.... a wall outlet watt meter is around $20 if you are really worried.
     
  19. jhatfie

    jhatfie [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,459
    Joined:
    Mar 19, 2003
    Yeah I would not worry with stock or light overclocking. Gaming with my 7820x @ 4.7Ghz, 32GB RAM and light R7 overclock I have not yet seen 500W peak in on my CorsairLink (power In) graphs.
     
  20. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    My rig has a EVGA 1000W G+. I don't think it's exactly needed for Radeon VII, but I was running Vega 64 Crossfire at the time, so it seemed like a safe bet.
     
  21. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    Jesus christ, AMD is so much easier than nVidia to mod. All your do is download one of those power table mods and double click it. Let it update your registry, restart, and in wattman you can adjust power/voltage/Mhz to your heart’s desire.

    I ended up at 2050Mhz pulling 400watts and throttling... didn’t bother dialing in voltage much. Will play more when I get my waterblock.
     
    reaper12, CAD4466HK and cageymaru like this.
  22. russnuck

    russnuck Gawd

    Messages:
    705
    Joined:
    Mar 25, 2005
    In my case, it is that and I already have a CoolerMaster AIO for my CPU. I don't want to have to rework everything for this build. Maybe when I switch cases in the future.
     
  23. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    Wow, the Radeon VII mines around twice as fast as my 1080tis. :cool:
     
    cybereality likes this.
  24. CAD4466HK

    CAD4466HK [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,218
    Joined:
    Jul 24, 2008
    Awesome! Unleash tha Beast!
     
    Dayaks likes this.
  25. Gideon

    Gideon 2[H]4U

    Messages:
    2,370
    Joined:
    Apr 13, 2006
    Well they have a ton of compute power. Also Crytek released a demo video of Ray Tracing on a Vega 56 that looked pretty good, sadly it lack any real info tho. However if it works good on a 56 then you might have very good results with your VII.
     
    Dayaks likes this.
  26. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    Ray tracing is so far down my list of caring at the moment... I think it was a little premature.
     
    Gideon likes this.
  27. Rvenger

    Rvenger [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,810
    Joined:
    Sep 12, 2012
    Anyone wanting to know the fans these cards have. Take a look at this.... Powercolor R9 390x


    powercolor-390-top.jpg

    lets-ogle-us-some-7nm-handling-the-amd-radeon-vii-graphics-c_b3n7.640.jpg


    So if you need replacements you can reference the R9 390 and 390x from Powercolor. :)
     
    deruberhanyok, dvsman, Gulkor and 3 others like this.
  28. Gulkor

    Gulkor [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,263
    Joined:
    Jan 26, 2007
    I'm definitely seriously considering watercooling, seems like I can unleash more cpu and gpu power,

    Seems like big investment upfront then it's just change water blocks
     
  29. os2wiz

    os2wiz Gawd

    Messages:
    558
    Joined:
    Nov 20, 2011
    I do not see much benefit from sharing undervolting data on this card. I have one. Each card is significantly different in overclocking ability. Remember these are Radeon Instinct rejects that were instead used for gaming. So they disabled 4 computer units on the GPU. Rejected cards tend not to have the greatest overclocking ability. For every claim of a good overclock out there. I would venture that 5 times that number of cards do NOT overclock well some very little. I see people claiming 2000mhz over clocks. My card will not even do 1950 mhz. Also you may do that higher overclock and find instead of performance increasing, your performance actually decreases. Undervoltting helps with fan noise and temperatures, but has little positive effect on performance.
     
  30. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    Did you update the bios to the latest version?
     
  31. Imhotep

    Imhotep Gawd

    Messages:
    779
    Joined:
    Feb 12, 2014
    All of these are made by TUL which is essentially Power Color...I didn't order mine yet. It would be sitting somewhere in the corner. No time lately but, I will join you guys soon with a couple of these ...congrats on your purchases…:D
     
    Last edited: Mar 16, 2019
  32. ccityinstaller

    ccityinstaller [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,233
    Joined:
    Feb 23, 2007

    What do you think a VEGA 56 was? A completely different card then a 64? What about a new revision 1060 vs a 1080 (on team green?)...Chips with defective parts are always binned. Guess what? They often clock higher then the full chip. This has been true with every GCN uarch based card since the 7950/7950.

    I have more experience tweaking the underlying VEGA srch the anyone here. I have tweaked over a dozen cards myself and helped tweak over 100 more. I am by no means an expert but I know a lot.


    These cards are limited by their cooler, and you will find with water they do much better. As for "Max" clockspeed, that is never always going to be the defining point of performance. VEGA is memory bandwidth starved. These are the first cards that solve* that issue.
     
  33. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    I got to 2000MHz and it mostly worked, but it wasn't stable over the long-term (would work for a few days at the time then crash in a game).

    Also, I wasn't comfortable with the high voltage. I think with more tweaking I could have got it to work, but I toned it down a bit instead.

    I'm at 1920MHz now, with an undervolt, and performance is still good. Maybe around the same as with 2000MHz or like 1 or 2 fps less.
     
    Maddness and Dayaks like this.
  34. Rvenger

    Rvenger [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,810
    Joined:
    Sep 12, 2012

    Proof? Would be interested to know.
     
  35. Dayaks

    Dayaks [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,383
    Joined:
    Feb 22, 2012
    So how long did it take for you guys to get your free game codes? I got The Division 2 after two days. Still waiting on the rest...
     
  36. cybereality

    cybereality [H]ardness Supreme

    Messages:
    4,875
    Joined:
    Mar 22, 2008
    I bought from BestBuy (only in stock at the time) and they didn't seem to be doing the code promo.

    In any case, I have RE2 and DMC5 and I don't care about Division 2. But I guess I could have sold the codes, doesn't matter now.
     
  37. russnuck

    russnuck Gawd

    Messages:
    705
    Joined:
    Mar 25, 2005
    Got my Division 2 code, still waiting on the others. I registered a week ago.
     
  38. TheHig

    TheHig Gawd

    Messages:
    517
    Joined:
    Apr 9, 2016
    Anyone think that moving to the Radeon VII from Vega 64 (EK block) is worth it? Really like the setup now but now that water blocks are coming out its easy to drop one into my loop.

    edit: cybereality thanks for the vid!
     
    cybereality likes this.
  39. Nolan7689

    Nolan7689 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,453
    Joined:
    Jun 5, 2015
    I got the promo via Vega 64, my codes each came on launch day. So it’s strange that you have not received RE2 and DMC5 yet.
     
  40. DrDoU

    DrDoU 2[H]4U

    Messages:
    2,461
    Joined:
    Jun 4, 2007
    have already redeemed re2 and dmc5. should be able to do the same.got these from steam on there release date.
     
    Pieter3dnow likes this.