Poor quality sound with Win7 and how I fixed it

ScretHate

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 5, 2001
Messages
1,889
I just installed Windows 7 for the first time recently and I was surprised at how bad my Audigy sounded. I thought perhaps Creative had gotten lazy with driver support, but after sorting through control panel I found the culprit: the default sound settings were just awful. The bass and treble were both turned way down and the signal was set a lot lower than it should have been. Here are the settings I changed to get my card sounding good again.


 

SYN ACK

[H]ard|Gawd
Joined
Jul 11, 2004
Messages
1,243
i don't have the "tone" tab on my speakers - but mine just says "high definition audio device" for the speakers.

i have onboard sound - maybe i should double check my drivers.

i noticed immediately shit quality audio from the moment i installed win7.

i cranked the advanced tab/format --> 24bit 96khz and it did sound better.
 

Dan_D

Extremely [H]
Joined
Feb 9, 2002
Messages
59,183
i don't have the "tone" tab on my speakers - but mine just says "high definition audio device" for the speakers.

i have onboard sound - maybe i should double check my drivers.

i noticed immediately shit quality audio from the moment i installed win7.

i cranked the advanced tab/format --> 24bit 96khz and it did sound better.

You won't get all the same options with onboard audio hardware as he does with an Audigy.
 

TheGamerZ

Supreme [H]ardness
Joined
Sep 18, 2003
Messages
5,217
Those are the settings my install defaulted to on my system. Don't know why yours started off so low.
 
Top