Poor HL2 benchmarks...

husker4life

Limp Gawd
Joined
Aug 28, 2004
Messages
330
I ran some benchmarks from anandtech using their own demos to compare to this article...http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2278&p=3 to my surprise my numbers are alot lower than there comparable 6800GT with an A64 4000+
1280x1024 high quality, reflect world, no AA/AF, trilinear, vsync OFF
My fps Anandtech fps
C17- 57 84
Canal- 87 110
Coast05- 90 123
Coast12-86 107
Prison- 93 112

Im losing over 20fps in every demo i ran, sometimes getting beat by a 9800 pro WTF, im running an A64 3000+ they used a 4000+ is there really that big of difference fps wise?
Dont tell me to turn off fast writes cause that dont do a dam thing :p


Athlon 64 3000+@2.0ghz(stock)
Evga 6800GT 350/1000(stock)
Asus K8N-E deluxe nforce 3 250gb mobo
pc3200 ddr400 1024MB(2x512) XMS Corsair memory
Maxtor DiamondMax 10 300gb
Lite-on DVD/CD RW
Sound blaster audigy 2 zs
Antec SLK3700-BQE Case
Fortron Bluestorm 500w
Windows XP SP2, directx 9.0c, Nvidia 77.72 forceware drivers, nforce 5.10 mobo drivers
Control panel settings: AA/AF vsync set to app. control, image setting is quality
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
How can I try out this benchmark?

I will run it too and see if I get the same problem, but I don't know where to download it.
 

gsboriqua

Gawd
Joined
May 31, 2002
Messages
815
husker4life said:
im running an A64 3000+ they used a 4000+ is there really that big of difference fps wise?

Well, they are running dual channel DDR while your not (very small difference but it adds some FPS). Also the speed difference does make a big impact when it comes to FPS there.
 

husker4life

Limp Gawd
Joined
Aug 28, 2004
Messages
330
gsboriqua said:
Well, they are running dual channel DDR while your not (very small difference but it adds some FPS). Also the speed difference does make a big impact when it comes to FPS there.
Enough for the 4000+ with 9800 pro to beat my 3000+ with a 6800gt that dont seem right. 2 out of the 5 demos i got beat by 9800 pro, either their numbers are fubar or somethings wrong with my system. Im leaning towards the first option, i get 4900 in 3d05 and 11k in 3d03 pretty normal for stock 6800gt.
 

gsboriqua

Gawd
Joined
May 31, 2002
Messages
815
husker4life said:
Enough for the 4000+ with 9800 pro to beat my 3000+ with a 6800gt that dont seem right.


I'm willing to bet that that 9800 Pro will outscore nobi125's setup when he figures out how to benchmark it :D

But you are correct, something is screwy with your setup...
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
gsboriqua said:
I'm willing to bet that that 9800 Pro will outscore nobi125's setup when he figures out how to benchmark it :D

Thanks.........not only did you not help me but you gotta make fun of my rig........... :(
 

gsboriqua

Gawd
Joined
May 31, 2002
Messages
815
nobi125 said:
Thanks.................... :(

lol Sorry, I'll see if there is a step by step on HL2 benchmarking. I thought AT disclosed all their tests so you could duplicate them.
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
gsboriqua said:
lol Sorry, I'll see if there is a step by step on HL2 benchmarking. I thought AT disclosed all their tests so you could duplicate them.

It would be impossible for them to replicate the exact same actions ingame over and over. There has to be a time demo type program they use.
 

gsboriqua

Gawd
Joined
May 31, 2002
Messages
815
nobi125 said:
It would be impossible for them to replicate the exact same actions ingame over and over. There has to be a time demo type program they use.


There is, and I believe AT has them for download. At least they used to. I haven't gone to that site in a while...
 

husker4life

Limp Gawd
Joined
Aug 28, 2004
Messages
330
nobi125 said:
It would be impossible for them to replicate the exact same actions ingame over and over. There has to be a time demo type program they use.

You download their 5 demos and run timedemo in hl2 console.
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
husker4life said:
You download their 5 demos and run timedemo in hl2 console.

I figured that much, but I couldn't find the page where you download them from.
 

Dr_John

Limp Gawd
Joined
Jul 6, 2004
Messages
277
Im losing over 20fps in every demo i ran, sometimes getting beat by a 9800 pro WTF, im running an A64 3000+ they used a 4000+ is there really that big of difference fps wise?
Yes. See this article. Shows nicely how HL2 scales with CPU:


http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2330&p=2

Well, they are running dual channel DDR while your not (very small difference but it adds some FPS).
For HL2, it can be 5-10 FPS for this difference alone:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2330&p=3

So with single channel mem. and the lower CPU speed, the difference isn't that surpising to me.

And if you're lazy like me, you can just download the Guru3D HL2 demos. Great little application, and several sites are using Demo5 as their benchmark now:

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=927
 

digiram

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,676
Ati cards rock on HL2, that's all there is to it. I had a 6800nu that benched better in 3dmark05 than my current x800se, but the x800se kicks it's but in HL2. Seriously.

6800: 16x6 350 core--> better in 3dmark
x800se: 8x6 420 core.----> better in HL2

I must note that the 6800nu was on a socket 754 2800 clocked at 2.0, and the x800se is on a 939 2000 clocked at 2.0 as well. Don't know if that makes much of a difference though.

I would also like to note: I've got a friend that has a 7800gtx, and the screenies he showed me of HL2 was breath taking. So, I might try another Nvidia card again.
 

husker4life

Limp Gawd
Joined
Aug 28, 2004
Messages
330
Dr_John said:
Yes. See this article. Shows nicely how HL2 scales with CPU:


http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2330&p=2

For HL2, it can be 5-10 FPS for this difference alone:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2330&p=3

So with single channel mem. and the lower CPU speed, the difference isn't that surpising to me.

And if you're lazy like me, you can just download the Guru3D HL2 demos. Great little application, and several sites are using Demo5 as their benchmark now:

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=927


Take a look at this article, only a 2 fps difference between the 4000+ and 3000+ running a 6800gt at 1280x1024 4aa/16af http://www.firingsquad.com/hardware/athlon_64_geforce_7800_gtx_scaling/page10.asp doesnt seem right youd think there would be a bigger gap between the numbers.
 

Dr_John

Limp Gawd
Joined
Jul 6, 2004
Messages
277
I've got a friend that has a 7800gtx, and the screenies he showed me of HL2 was breath taking.
I've got two, and that's the truth. With 8X SLI AA, it's startling, and very playable at 1920 X 1200. I'm actually re-playing the whole game and loving it with the mega eye-candy. Here's a screen cap I took:

attachment.php
 
Joined
Jun 19, 2005
Messages
548
I saw a test once with an FX-51 and Ti4200 running Unreal Tournament 2003. LOL, it had 131 frames per second. w00t!
Hahahah!! Makes me laugh.
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
Alright, I am back.

Here's what I got at the same settings they used:

C17- 38
Canal- 55
Coast05- 56
Coast12- 60
Prison- 61

Pretty damn dissapointing.

I got owned by a 9700 pro in all but two tests.
 

gsboriqua

Gawd
Joined
May 31, 2002
Messages
815
nobi125 said:
Alright, I am back.

Here's what I got at the same settings they used:

C17- 38
Canal- 55
Coast05- 56
Coast12- 60
Prison- 61

Pretty damn dissapointing.

I got owned by a 9700 pro in all but two tests.

Well you have all the right components, just need to find you a good deal on a CPU/MB combo and your all set. Check out FS/FT forum..
 
Joined
Jun 19, 2005
Messages
548
If you're thinking about a new CPU, consider this: the multitasking on dual core CPUs is insane. You can like, game and download crap at the same time. :)
 

Nobi125

[H]ard|Gawd
Joined
Jun 7, 2005
Messages
2,004
gsboriqua said:
Well you have all the right components, just need to find you a good deal on a CPU/MB combo and your all set. Check out FS/FT forum..

Only problem is that I would have to pick up a Nforce3 based mobo because my 6800GT is agp.
 
Top