Need help

Hitti2

Limp Gawd
Joined
Dec 3, 2016
Messages
340
What is a good board for the Ryzen 7 2700X?

I have $556, all i need is cpu, board and memory.

My intel system pooped on me and instead spending extra $ on memory, gfx, cpu to test. Pc wont post, so rather buy than ending up with double working components, im jump on ryzen.

Needs to be intel chipset for my 2 x samsung 840 pros raid0.
 

cyberguyz

Gawd
Joined
Aug 28, 2014
Messages
710
What is a good board for the Ryzen 7 2700X?

I have $556, all i need is cpu, board and memory.

My intel system pooped on me and instead spending extra $ on memory, gfx, cpu to test. Pc wont post, so rather buy than ending up with double working components, im jump on ryzen.

Needs to be intel chipset for my 2 x samsung 840 pros raid0.

Can you clarify that last bit? Are you trying to preserve the contents on that raid0 array? AMD motherboards and ryzen motherboards in particular don't use Intel chipsets. However AMD's chipsets can do raid0 themselves.
But seeing that your system pooped on you it may not be possible to recover it. If you remember your stripe size you may be able to recover it on the AMD raid0 setup though. I do hope you have a backup somewhere for, you know, worst case.

But I would look at motherboards based on the X470 chipset for that CPU.
 

Hitti2

Limp Gawd
Joined
Dec 3, 2016
Messages
340
Can you clarify that last bit? Are you trying to preserve the contents on that raid0 array? AMD motherboards and ryzen motherboards in particular don't use Intel chipsets. However AMD's chipsets can do raid0 themselves.
But seeing that your system pooped on you it may not be possible to recover it. If you remember your stripe size you may be able to recover it on the AMD raid0 setup though. I do hope you have a backup somewhere for, you know, worst case.

But I would look at motherboards based on the X470 chipset for that CPU.
Nah, I have an macrium image backup of the OS.

Yup you're right, I could have sworn month ago when I was eyeing ryzen build I seen an intel chipset on an amd board and though huh, intel and amd must be working together. But I just checked you're correct, x470.

Btw,
I think I fixed it. So, my PC would not post after restoring a OS macrium image cuz I uninstalled the storage driver and software leaving the OS crippled. I cleared cmos to get boot, went in UEFI, stupid me had set the ram to 1066 vs 1600 for the ddr2 ram. Saved and exited and booted into system and thought hmm, maybe speed of ram has to do with writes, so I ran cdm and well here are the results.
YKDAg2Q.png





But, it seems everytime I restore an image the ssd writes go back to normal so this being a coincidence or not I don't know but just telling ya what I did to get above results.

Would ram speed have anything to do with writes?
 

cyberguyz

Gawd
Joined
Aug 28, 2014
Messages
710
Looking at that I would venture that those are pretty respectable results for a pair of sata SSD's in Raid0. The only thing I can think of to improve that is to have some heavy write caching going on - which would be tied to memory. However memory at basic jedec settings will still give excellent caching results. Why I mention that is on my previous i7-6700 system (it was running 64GB across 4 DIMMS) if I had my memory set to XMP 3200 CL16 settings my read/write to my M.2 SSD would actually slow down to almost half speed for the boot drive. If I put the memory to jedec setting it would shoot up to around 3600 / 2200 read/write. It drove me nuts trying to figure that one out. My current Ryzen TR 1950X / X399 system now does not have that unusual behavior. It just seemed to be a quirk with the Intel-based system. So there may be a memory speed thing going on, but I really don't know.

Now that I think about it , the samsung 840 EDO sata SSD I have supports something called "Rapid Mode" (cacning) through Samsung Magician. Can you enable that?
 

Hitti2

Limp Gawd
Joined
Dec 3, 2016
Messages
340
Because I have my 840's in raid0, samsung magician doesn't recognize the drives leaving no options. stupid samsung, cuz I long time ago when I had one 840, I created bootable secure erase usb sd card and that now in raid, I can't even create an updated secure erase bootable media cuz well how samsung built magician, pitty.

So, I downgraded my UEFI asrock z75 pro3 uefi v2.10 to v2.00.

Little bit better:
gLRgkwE.png
 
Top