Intel Core 2 Duo E6600 ES compared directly to an Opteron 165 @ 3GHz, all in house!

Warmonkey

Limp Gawd
Joined
Aug 1, 2004
Messages
412
let us know when all the tests are completed. As of right now, it looks like you haven't finished posting the Conroe benchmarks. ;)
 

tHoM

Weaksauce
Joined
Feb 13, 2006
Messages
85
Source Stress Test:

1600x1200, 4xAA 16xAF, Everything Maximum
Opteron 165 @ 3GHz: 134.15fps

Conroe @ 3GHz: 138.41fps

Conroe @ Max Clocks:

interesting, i thought this game was held back by the cpu? I would have thought the conroe would have been up near 150fps if it were inline with the other benchmarks

is it the hl2 engine?
i must be missing something
 

Warmonkey

Limp Gawd
Joined
Aug 1, 2004
Messages
412
Testing is trashed.

They run super high res and max details with AA and AF, seems like more of a Videocard bottleneck test.


To test the cpu, they should run lower resolution to remove the video card from the equation.
 

tvdang7

Supreme [H]ardness
Joined
Jun 8, 2005
Messages
4,302
i need this to help me decide im sure others too. opterons been selling like crazy lately.
 

annaconda

[H]F Junkie
Joined
Apr 13, 2005
Messages
9,925
tvdang7 said:
i need this to help me decide im sure others too. opterons been selling like crazy lately.


As i see there i not too much of a difference for me worth $700 to switch to INTEL.
 

visaris

Gawd
Joined
Apr 14, 2005
Messages
842
Warmonkey said:
Testing is trashed.

They run super high res and max details with AA and AF, seems like more of a Videocard bottleneck test.


To test the cpu, they should run lower resolution to remove the video card from the equation.
Yeah, that is true. I would like to see the same benches at something a little smaller like 1280x1024 or 1024x768.
 

Megalomaniac

2[H]4U
Joined
Jul 27, 2004
Messages
2,193
visaris said:
Yeah, that is true. I would like to see the same benches at something a little smaller like 1280x1024 or 1024x768.

partly true....

they are running:
2x eVGA 7900 GT SLI @ 700/800 - Forceware 84.66

and getting 134 fps, doesnt really seem like a big gpu bottleneck.
seems like the engines perfomance wall has been hit by both cpus.
 

Poncho

[H]ard|Gawd
Joined
Jul 9, 2003
Messages
1,225
Also... I'm curious how he's running SLI on the intel board. He needs to do the benchmarks with a single card, SLI doesn't work on Intel chipsets.
 

Poncho

[H]ard|Gawd
Joined
Jul 9, 2003
Messages
1,225
computerpro3 said:
SLI absolutley works on intel 975 chipset. If you know how to get it working.

Possibly, but you have to use hacked drivers. Not exactly what you should be using on a benchmark. He should use a single card, both systems with the same drivers.
 

computerpro3

LightningRod
Joined
Mar 29, 2003
Messages
8,705
Poncho said:
Possibly, but you have to use hacked drivers. Not exactly what you should be using on a benchmark. He should use a single card, both systems with the same drivers.

Or early drivers, but good point nonetheless.
 

thecoldanddarkone

Limp Gawd
Joined
Feb 7, 2005
Messages
345
16x12 is fine, but he also needs 1024x768, or 8 x 6. It is completely impossible to differentiate the cpu at 16x12 4x aa 16 af. Some deffinitely good benchmarks there though.
 

tvdang7

Supreme [H]ardness
Joined
Jun 8, 2005
Messages
4,302
no boost for CSS stress test eh? thats cuz theres really no physics being used in it. any way u can do a benchmark with frames with some sort of CSS timedemo of ur own?

i play CSS. my optery works fine for it but more FPS wouldnt be bad.
 

tvdang7

Supreme [H]ardness
Joined
Jun 8, 2005
Messages
4,302
LC would be cool. but u knwo what i mean about the stress test not meaning anyhting right?
 

pandora's box

Supreme [H]ardness
Joined
Sep 7, 2004
Messages
4,794

Gun_Strife

2[H]4U
Joined
Dec 6, 2004
Messages
3,344
keep it up bro ur doing great i must thank you for ur hard work and time
one question though is the memory the same in both systems at dif speeds or just 2 dif sets all together
 

OverclockingGuru

Limp Gawd
Joined
Apr 20, 2006
Messages
281
You are welcome guys

@ Pandora's box, i have the second memory listed


@ Gun Strife, one PC was using DDR1, the other DDR2.
 

Weazmeister

Limp Gawd
Joined
Nov 15, 2005
Messages
492
thecoldanddarkone said:
16x12 is fine, but he also needs 1024x768, or 8 x 6. It is completely impossible to differentiate the cpu at 16x12 4x aa 16 af. Some deffinitely good benchmarks there though.

Fear Stress Test: from the article posted.
1600x1200, 4xAA 16xAF, all max:
Opteron 165 @ 3GHz: Min 25 | Avg 43 | Max 172
Conroe @ 3GHz: Min 53 | Avg 86 | Max 310

Impossible to differentiate...
 

Mayhs

2[H]4U
Joined
Mar 30, 2005
Messages
2,999
Weazmeister said:
Fear Stress Test: from the article posted.
1600x1200, 4xAA 16xAF, all max:
Opteron 165 @ 3GHz: Min 25 | Avg 43 | Max 172
Conroe @ 3GHz: Min 53 | Avg 86 | Max 310

Impossible to differentiate...

lol :p
 

kidstechno

Gawd
Joined
Dec 14, 2005
Messages
580
Weazmeister said:
Fear Stress Test: from the article posted.
1600x1200, 4xAA 16xAF, all max:
Opteron 165 @ 3GHz: Min 25 | Avg 43 | Max 172
Conroe @ 3GHz: Min 53 | Avg 86 | Max 310

Impossible to differentiate...

Min 25 FPS would be noticeable, however the Conroe system stays above that so you would have a 100% fluid gameplay experience.
 

Least

Gawd
Joined
Apr 20, 2006
Messages
670
nice, though until there is a game that is unbearably slow on my opteron and is nice on a conroe, there's no justification for me just yet... which I don't see happening any time soon.
 

/dev/null

[H]F Junkie
Joined
Mar 31, 2001
Messages
15,190
So...I have a dual 940 board. How much is a 3ghz conroe going to cost, $1k ?

I saw an opteron 256 (3.0ghz) on Ebay I could throw in my board for about $350'ish. I already have 2G of eccregistered filling 4 of 8 ram slots.

If you guys were me, would you grab 2 x 256, keep mb & ram (& numa, pci-x, pci-e sli capability) for $700'ish or invest in conroe? I'm undecided.

Now that I'm just married, I'm thinking of grabbing 2 x 256 (to spend less money and still hopefully have a system that will last me, gaming-wise, for 3 years).

Thoughts?
 
Top