I Bought a RTX 3080 Today!

I Bought a RTX 3080 Today!

  • Yes

    Votes: 74 10.7%
  • No

    Votes: 618 89.3%

  • Total voters
    692

TaintedSquirrel

[H]F Junkie
Joined
Aug 5, 2013
Messages
10,360
And that right there is what it all boils down to: what the customer prefers. Neither one of these cards is the clear cut "winner".
16 GB of superfluous, presently useless VRAM vs ~25% extra raytracing performance? I understand people are concerned about future-proofing but one is a feature that may never matter (ie: DirectStorage/RTXIO/supersampling could alleviate VRAM requirements) and another is one that is useful today. If raytracing becomes ubiquitous, then the RX's performance loss is a global loss across the board.

I'm a VRAM doomsayer (I think the 3080 is going to crash and burn within a year or two) but I wouldn't sacrifice upfront raytracing performance for more VRAM. I would rather gamble on being wrong about my VRAM predictions in exchange for raytracing performance.
 

NKD

[H]F Junkie
Joined
Aug 26, 2007
Messages
8,738
16 GB of superfluous, presently useless VRAM vs ~25% extra raytracing performance? I understand people are concerned about future-proofing but one is a feature that may never matter (ie: DirectStorage/RTXIO/supersampling could alleviate VRAM requirements) and another is one that is useful today. If raytracing becomes ubiquitous, then the RX's performance loss is a global loss across the board.

I'm a VRAM doomsayer (I think the 3080 is going to crash and burn within a year or two) but I wouldn't sacrifice upfront raytracing performance for more VRAM. I would rather gamble on being wrong about my VRAM predictions in exchange for raytracing performance.
Exactly you do what fits your use case best this was about OP who said he doesn’t care about ray tracing. Now what you or I care about. That is the main point.
 

Furious Nerd

2[H]4U
Joined
Sep 14, 2006
Messages
3,194
You should probably stop analyzing things more than you need. I'm sure OP knew what I was referring to without me having to give him a lesson on electrical engineering. But hey, that's what people like you are for. Checks and balances.
I appreciated his knowledge and found it useful and interesting and exactly what I was hoping for coming to [H] with that question.
 

Zyklon808

Limp Gawd
Joined
Oct 8, 2007
Messages
510
Bagged myself an EVGA 3080 XC3 Ultra today off Facebook Marketplace. Guy was selling it for -RETAIL-. Jumped on it and here I am.

Now what?
 

Nenu

[H]ardened
Joined
Apr 28, 2007
Messages
19,626
Bagged myself an EVGA 3080 XC3 Ultra today off Facebook Marketplace. Guy was selling it for -RETAIL-. Jumped on it and here I am.

Now what?
You can have a bath, go back to work, reconnect with your girlfriend, tidy up ...
Plenty of life to get back on track now the emergency is over ;)
 

///AMG

2[H]4U
Joined
Sep 19, 2012
Messages
3,570
So it seems like the 3080 already has issues with VRAM. I've been playing the COD game that came with the 3080 and everytime it hits 9GB+ it crashes. I basically have to turn off RT for the game to work. I am playing at 4k for reference. I am going to test on my RX6800XT to see how much COD gobbles up.
 

Furious Nerd

2[H]4U
Joined
Sep 14, 2006
Messages
3,194
So it seems like the 3080 already has issues with VRAM. I've been playing the COD game that came with the 3080 and everytime it hits 9GB+ it crashes. I basically have to turn off RT for the game to work. I am playing at 4k for reference. I am going to test on my RX6800XT to see how much COD gobbles up.
Got it to be some external issue and not a vram problem,otherwise everyone would be talking about this. Also don't confuse allocated VRAM and actually in-use VRAM.

So far, which card do you like more?
 

Sycraft

Supreme [H]ardness
Joined
Nov 9, 2006
Messages
4,932
Got it to be some external issue and not a vram problem,otherwise everyone would be talking about this. Also don't confuse allocated VRAM and actually in-use VRAM.

So far, which card do you like more?
Also when you overrun VRAM, games don't crash, they just use system RAM and performance takes a nosedive. At least that is how things normally work.
 

///AMG

2[H]4U
Joined
Sep 19, 2012
Messages
3,570
Got it to be some external issue and not a vram problem,otherwise everyone would be talking about this. Also don't confuse allocated VRAM and actually in-use VRAM.

So far, which card do you like more?
Well as far as I know the error messages are literally about COD not being able to read something in memory. So I think it is VRAM. For reference the error code I get is 0xC0000005. But the only thing I have changed is to turn off RT and it hasnt crashed at all today, but VRAM hasnt hit close to 9GB yet with RT off.

I got the RX6800XT first but had a lot of issues with drivers so I bought the 3080 and I haven't had any issues except with COD. I have the EVGA 3080 FTW3 Ultra so it would be unfair to really compare a $810 card to a $650. Honestly either card is fine performance wise. Both cards hit my 4k60+ mark. I don't really care for RT but I decided to try it once I got the 3080. I havent set up my LG CX48 yet to play at 4k120 so I will see.
 

DooKey

[H]F Junkie
Joined
Apr 25, 2001
Messages
10,238
Well as far as I know the error messages are literally about COD not being able to read something in memory. So I think it is VRAM. For reference the error code I get is 0xC0000005. But the only thing I have changed is to turn off RT and it hasnt crashed at all today, but VRAM hasnt hit close to 9GB yet with RT off.

I got the RX6800XT first but had a lot of issues with drivers so I bought the 3080 and I haven't had any issues except with COD. I have the EVGA 3080 FTW3 Ultra so it would be unfair to really compare a $810 card to a $650. Honestly either card is fine performance wise. Both cards hit my 4k60+ mark. I don't really care for RT but I decided to try it once I got the 3080. I havent set up my LG CX48 yet to play at 4k120 so I will see.
That error is a memory error. Not VRAM. What are your overclock settings on the computer?
 

DooKey

[H]F Junkie
Joined
Apr 25, 2001
Messages
10,238
None, everything is stock.

I do use XMP profile for my ram though.
Yep, sounds like an issue. Sometimes the Intel XMP settings don't work so well on AMD boards. Turn off XMP and see what happens.
 

Epos7

Gawd
Joined
Aug 31, 2015
Messages
796
Just got my EVGA 3080 XC3 Ultra installed. DDU'd the old drivers and installed the new ones.

Ran Superposition 4K optimized and got ~14,300. Real nice improvement over my 2080S. Later tonight I'll see what it can do in Borderlands 3.
 

waterbucket

Limp Gawd
Joined
Feb 10, 2018
Messages
147
Weird I did memtest and didnt show any errors.
I concur with what others have said. I have the same card as you and run CoD maxed out with RT on high and haven’t had any issues. Maybe see what voltage your memory is rated for and bump it up a bit or slow it down a bit.
 

Furious Nerd

2[H]4U
Joined
Sep 14, 2006
Messages
3,194
Can also try repairing/reinstalling CoD - I wonder if it "remembers"/inserts/tweaks some AMD specific stuff from when you had the AMD card and it's now all confused? =/
 

///AMG

2[H]4U
Joined
Sep 19, 2012
Messages
3,570
Can also try repairing/reinstalling CoD - I wonder if it "remembers"/inserts/tweaks some AMD specific stuff from when you had the AMD card and it's now all confused? =/
Never had it installed with the amd card since I got it free from the 3080. Also ran DDU before I installed the 3080 and reinstalled driver again when I had issues.
 
Joined
Nov 30, 2020
Messages
8
I am a Warzone hog and had zero issues with my Inno3D RTX 3080. What you are having is an individual problem mate.
 

GameLifter

Gawd
Joined
Sep 4, 2014
Messages
657
The page for the 3080 FE on Best Buy's website just changed the button from "Sold Out" to "Unavailable Nearby". Could this mean they might be coming to stores or something else unrelated?
 

goodrob

Limp Gawd
Joined
Apr 10, 2001
Messages
312
The page for the 3080 FE on Best Buy's website just changed the button from "Sold Out" to "Unavailable Nearby". Could this mean they might be coming to stores or something else unrelated?
im still showing sold out on the app at the moment
edit. some are showing the unavailable nearby others still just say sold out and i think i saw one coming soon still.
 
Last edited:

GameLifter

Gawd
Joined
Sep 4, 2014
Messages
657
im still showing sold out on the app at the moment
edit. some are showing the unavailable nearby others still just say sold out and i think i saw one coming soon still.
On the app a few are now showing “Coming Soon” for me.
 

DarkSideA8

Gawd
Joined
Apr 13, 2005
Messages
757
BB all sold out - they had a weird thing that made me think I could get one - but it would not initiate the 2 part confirmation process.

Too much site activity I guess.

Then it shifted to sold out
 

exlink

Supreme [H]ardness
Joined
Dec 16, 2006
Messages
5,948
BB all sold out - they had a weird thing that made me think I could get one - but it would not initiate the 2 part confirmation process.

Too much site activity I guess.

Then it shifted to sold out
I've actually been very successful with Best Buy's system. Have secured a 3080 XC3, 3090 FE, and a 5900X through it over the past few weeks. Its actually pretty decent as it incorporates a mini-queue system as well as a 2 step authentication system (text/email) that likely trips up some bots.
 

Astral Abyss

2[H]4U
Joined
Jun 15, 2004
Messages
2,896
I got one into my cart that said it was available for pickup nearby. Was pretty excited, but then when I went to checkout, it changed its mind and it wasn't available within 250 miles. Fucking BB.
 

DarkSideA8

Gawd
Joined
Apr 13, 2005
Messages
757
I've actually been very successful with Best Buy's system. Have secured a 3080 XC3, 3090 FE, and a 5900X through it over the past few weeks. Its actually pretty decent as it incorporates a mini-queue system as well as a 2 step authentication system (text/email) that likely trips up some bots.
I got one into my cart that said it was available for pickup nearby. Was pretty excited, but then when I went to checkout, it changed its mind and it wasn't available within 250 miles. Fucking BB.
I agree with exlink - I secured my kid a new Xbox via the system, and I appreciate their efforts to stop the bots. Newegg on the other hand - does not seem to care

BB is at the mercy of the mfrs sending product. I just wish I could have stumbled upon it sooner
 

GameLifter

Gawd
Joined
Sep 4, 2014
Messages
657
BB all sold out - they had a weird thing that made me think I could get one - but it would not initiate the 2 part confirmation process.

Too much site activity I guess.

Then it shifted to sold out
Darn, I missed out since I’m running errands. Oh well, maybe next time.
 

RareAir23

Limp Gawd
Joined
Sep 25, 2006
Messages
269
Ladies and gentlemen...it's done. eVGA today out of nowhere (like a Randy Orton RKO) sent me the email to order a GeForce RTX 3080 XC3 Ultra. I checked my bank accounts, knew I could easily cover it and it has been ordered! I will be exiting out of the Step-Up Program and my card should be arriving before the end of the week. I'll make sure to post a photo of the arrived card when it gets to my home. Thanks. Out!
 
Last edited:

Hakaba

Gawd
Joined
Jul 22, 2013
Messages
878
Ladies and gentlemen...it's done. eVGA today out of nowhere (like a Randy Orton RKO) sent me the email to order a GeForce RTX 3080 XC3 Ultra. I checked my bank accounts, knew I could easily cover it and it has been ordered! I will be exiting out of the Step-Up Program and my card should be arriving before the end of the week. I'll make sure to post a photo of the arrived card went it gets to my home. Thanks. Out!
Did you enter the queue in September?
 
Top