HDMI cable not allowing 144Hz refresh rate

DemisE

Limp Gawd
Joined
Aug 21, 2004
Messages
164
I have two Asus VG248QE monitors hooked up to two Gigabyte GTX770's via HDMI and I can only have a 60Hz refresh rate. However if I change to DVI cables I am able to select 144Hz.

I was always under the impression that HDMI and DVI cables were the same. Can anyone shed some light on this? Thanks
 

artimusbill

Limp Gawd
Joined
Jul 29, 2003
Messages
341
Isn't the refresh rate defined by the panel, not the cable? I think the issue is the monitors not being set to, or capable of going higher than 60Hz when using HDMI input.
 

Term-X

2[H]4U
Joined
Apr 21, 2001
Messages
2,412
I have two Asus VG248QE monitors hooked up to two Gigabyte GTX770's via HDMI and I can only have a 60Hz refresh rate. However if I change to DVI cables I am able to select 144Hz.

I was always under the impression that HDMI and DVI cables were the same. Can anyone shed some light on this? Thanks

HDMI can't do over 60hz at 1080p and above (or at least that was the case for quite some time). You need to use DVI Dual Link or DisplayPort.
 

Black Octagon

Limp Gawd
Joined
Sep 15, 2012
Messages
132
Unless of course you're using around iteration 1.4a or later of HDMI (which probably does support the bandwidth needed for 120 or 144Hz at 1920x1080). But your cable, input port and output port would all need to be at 1.4a or higher...if any of them is of an older iteration then it wouldn't work
 

Mark Rejhon

[H]ard|Gawd
Joined
Jul 6, 2004
Messages
1,395
Unless of course you're using around iteration 1.4a or later of HDMI (which probably does support the bandwidth needed for 120 or 144Hz at 1920x1080). But your cable, input port and output port would all need to be at 1.4a or higher...if any of them is of an older iteration then it wouldn't work
Unofficially, it's technically possible to do 120Hz over HDMI 1.3 at lower refresh rates (it works on certain HDTV's) -- it's just not standardized. So many HDMI ports don't support it.
 

kevinsbane

Limp Gawd
Joined
Apr 25, 2011
Messages
269
I have two Asus VG248QE monitors hooked up to two Gigabyte GTX770's via HDMI and I can only have a 60Hz refresh rate. However if I change to DVI cables I am able to select 144Hz.

I was always under the impression that HDMI and DVI cables were the same. Can anyone shed some light on this? Thanks

As per Asus' website:
*To activate 144Hz function (in 2D mode), both DisplayPort (or Dual-link DVI) and a selected graphics card with the latest driver are required. Please kindly contact the service center of your graphics cards companies for further technical supports.

As far as HDMI and DVI compatibility, HDMI is indeed compatible with single link DVI, and only single link DVI. It is electrically incompatible with Dual link DVI.
 

DemisE

Limp Gawd
Joined
Aug 21, 2004
Messages
164
Well I guess Newegg is going to get some more of my money for DVI cables then. Thanks for clarifying this for me.
 
Top