HDD detected in device mgr - not disk mgr

Discussion in 'SSDs & Data Storage' started by Outlaw85, Oct 22, 2019.

  1. Outlaw85

    Outlaw85 Gawd

    Messages:
    834
    Joined:
    Feb 7, 2012
    I have a few drives that were used in my MSA storage and wanting to use them standalone but am having some issues getting them to detect.

    Device manager is able to see them but i cant get windows tools or a few third party tools to even detect it to format for use. Any ideas?



    upload_2019-10-22_1-14-36.png
    upload_2019-10-22_1-14-55.png



    upload_2019-10-22_1-16-16.png
    upload_2019-10-22_1-16-33.png

    upload_2019-10-22_1-17-1.png
     
  2. GotNoRice

    GotNoRice [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,227
    Joined:
    Jul 11, 2001
    How is the drive currently connected? You mentioned "standalone", so I was thinking that you are just using it as a normal SATA drive, but then I noticed that is says "USB Device" in device manager. That would obviously be very odd if it was connected via SATA, etc. If it is indeed in some sort of USB enclosure/adapter, it could be that the USB enclosure/adapter is working but the actual drive itself is not working or not connected properly inside the enclosure. Or the drive could be fine but the USB enclosure/adapter might be having issues.
     
    Outlaw85 likes this.
  3. sirmonkey1985

    sirmonkey1985 [H]ard|DCer of the Month - July 2010

    Messages:
    21,565
    Joined:
    Sep 13, 2008
    any chance the drives are encrypted? only thing i could think of for why they can't see the drives.
     
    Outlaw85 likes this.
  4. Master_shake_

    Master_shake_ [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,694
    Joined:
    Apr 9, 2012
    What if the drive is dead and all the computer sees is the USB interface?
     
    drescherjm and Outlaw85 like this.
  5. ryan_975

    ryan_975 [H]ardForum Junkie

    Messages:
    14,195
    Joined:
    Feb 6, 2006
    I’ve seen this when a drive is ATA locked.
     
    Outlaw85 likes this.
  6. Outlaw85

    Outlaw85 Gawd

    Messages:
    834
    Joined:
    Feb 7, 2012
    Sorry. I got a little more info to share.

    A. Yes. currently plugged in through a USB-Sata adapter.
    B. I do have another 2TB drive that was not in the storage unit and works with the USB adapter. Other non-2TB drives that were also not in the MSA, work on the adapter.
    C. When the drives were in the MSA, they were detected and functional (6TB available). It would take a little bit, but I could set up the MSA again to retest.


    Thanks. I'm wondering if that happened as part of a security measure in the MSA and I certainly wasn't thinking of this as a possibility.
    I found- https://superuser.com/questions/106...d-hdd-with-an-upper-case-password-if-the-bios

    I'll have to give this a try and report back.
     
  7. Master_shake_

    Master_shake_ [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,694
    Joined:
    Apr 9, 2012
    What if you go direct to Sata?
     
  8. Outlaw85

    Outlaw85 Gawd

    Messages:
    834
    Joined:
    Feb 7, 2012
    I'll have to try while windows is booted or have to use the usb adapter on a laptop with linux.

    When I was trying to use them for a new xpenology build, it was hanging at POST. Trying to get into the bios would hang at "entering setup" after I pressed F6. If I pressed nothing, it would just sit at the Intel splash screen.
     
  9. Master_shake_

    Master_shake_ [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,694
    Joined:
    Apr 9, 2012
    hangs on post?

    it's dead.
     
    Outlaw85 and drescherjm like this.
  10. Krispy Kritter

    Krispy Kritter Gawd

    Messages:
    560
    Joined:
    Feb 13, 2003
    That was my thought as well. I don't recall ever having a working drive, even a drive in a format that Windows can't read, cause a computer to not boot.
     
    Master_shake_ and Outlaw85 like this.
  11. Outlaw85

    Outlaw85 Gawd

    Messages:
    834
    Joined:
    Feb 7, 2012
    I don't want to agree with you guys but I fear the same.. This sucks because I then have 3 bad drives.... which is what seems suspicious.
     
    Master_shake_ likes this.
  12. Master_shake_

    Master_shake_ [H]ardForum Junkie

    Messages:
    9,694
    Joined:
    Apr 9, 2012
    try them back in that thing they were in.

    maybe it's a firmware thing?

    some kind of not DRM but something that makes it so they can't be used in a computer?
     
    Outlaw85 likes this.
  13. Outlaw85

    Outlaw85 Gawd

    Messages:
    834
    Joined:
    Feb 7, 2012
    I'll have to set everything up but from what I remembered, they did work before I took it all down. sorry if I missed that originally.


    **update.
    Got to mess with it for a bit. Need to figure out why the live usb didnt work but did see all the drives
    20191023_235129.jpg
     
    Last edited: Oct 24, 2019