Graphics Card Necromancy - Sapphire Radeon R9 390 Nitro

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
It's been a while since we've collectively looked at a dead graphics card, but as I'm sure many of you can relate to, the last couple of months have been a real turd sandwich for me, and I just haven't felt like doing this, but that ends today.

I made a mistake uploading the video to Youtube, so I'll have to post that later, but it's coming, for those who prefer the sonorous melody of my voice... ;)

On the bench, we have this handsome Sapphire Radeon R9 390 Nitro, which came to me in the same lot as the 980 Ti we looked at last time. I was kinda stoked to get this card in that lot, as I can't remember ever seeing a 300 series of any kind in person. I gather that almost everyone who might have wanted one already had a 200 series, and was unmoved by the minor improvements these brought to the table.
CardInitial1.jpg
The seller described the card as totally dead, no fan spin or anything, which is a pretty clear indication of a power issue. Power issues are our favorite kind, as they're basically the only kind it's really practical to repair, particularly without a BGA machine, and furthermore, they're the sort of issue you're most likely to cause through overclocking, which is way more [H]ard than if your graphics card just lost it's will to live.

Our first step is to test resistance on the 12V input rails. We do this first so that if there's a short to ground on any of them, which is a common mode of failure, we know not to power the card up until we've cleared the short.

The near 8 pin connector. I mention in the video that this is probably OK, but hindsight being 20/20, I should have recognized this as faulty. Still, higher is better than lower here, so this is actually not the end of the world.
Far8Pin1.jpg

The far 8 pin connector. Looks healthy.
Near8Pin1.jpg

The PCI-E input pin. Also looks healthy.
PCIEPower1.jpg

Next, we'll plug the card in and apply power, so we can see which DC rails are actually running. We can't probe all of them with the backplate on there, but doing this with the heatsink installed is the best way to avoid the risk of smoking the GPU die. As described by the previous owner, we get nothing on the screen.
NoOutput.jpg

5V rail looks healthy.
5Vok.jpg

3.3V also looks healthy
33VOk.jpg

VCore, though, not so much. This should be in the 700 to 1200mV range. 230 is way low.
VCoreNotOk.jpg

That's everything we can really test with the backplate in the way, so it's time to remove it.
heatsinkrem1.jpgheatsinkrem2.jpg

With the card torn down, we have much better access to do our normal resistance tests. Here's VCore. Looks healthy. Normal should be something like 1.5-4 ohms.
VCoreResistance.jpg

The memory rail looks healthy. 90ish to 150 is what we expect here.
MemoryResistance.jpg

Memory controller also looks healthy. On a 290 or 290X, you'd expect a bit lower than this, but it's in the realm of normal.
MemControllerResistance.jpg

The card's obviously dead, though, so something is clearly still wrong. Let's look at that near 12V input again. A nice thing about this card that I wish more graphics card makers would do is that they've included fuses on each of the input power rails. This means that we're much less likely to burn a hole in the board itself like the 980 Ti did if we have a short somewhere. In the case of that 980 Ti, I suspect the initial failure was actually a power stage, which shorted the input power to ground, and because there was nothing to turn it off, it melted the traces feeding that failed power stage together, destroying the board. A fuse on the 12V input power probably would have saved it.

We know from past experience that the 12V input on these GCN cards should typically be 5K-10K, so that near power connector that read in the millions is suspect. Let's check those fuses.

We've got continuity between the connector and the fuse...
connectorcontinuity.jpg

But no continuity across the fuse. So, we know that this fuse is blown.
blownfuse.jpg

The other fuses appear to be OK. (Far 12V and PCI-E input, respectively)
Far12VFuse.jpgPCIEFuse.jpg

It turns out that the near 8-pin is connected to the top 3 VCore phases, plus the memory power.
Top3Phases.jpg

The far 8 pin is connected to the lower 3 phases.
Bottom3Phases.jpg

If we check resistance to ground on the 12V input for those first three phases, we've got a dead short to ground, so now we need to figure out where it is...
DeadShort.jpg

Anyone care to guess as to how we find the short?
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Alright, video here:


This card's VCore VRM is made up of our old friend, the IR3567B and a series of six IR3553 DrMOS power stages. A DrMOS power stage is a fancy integrated circuit that contains the driver logic and both MOSFETs in a single package. They're attractive to board designers for various reasons, but one of the most important is that they're way more compact. Here's a 290X for comparison (top). See how much less space is taken up by each phase on the 390 (bottom) versus to the 290X? It's enough that they were able to fit a whole extra phase on there.

versus290X.jpg

I always did like the idea of making the MOSFET's casing metal, and using it as a heatsink, though, which is what's going on with the metal-cased MOSFETs on the 290X. That's a pretty cool feature.

Anyway, The IR3553 does not have a particularly good reputation, as it maxes out at about 40 amps of current output, which is not really all that much on a card this thirsty. Youtube is awash with folks who found that an IR3553 failed on their card, and in many cases they were able to repair the damage by replacing one or more of their 3553s. I was all set to remove the top 3 IR3553s, when it occurred to me to give the board one last look over. I started looking at all of the components that could possibly cause a short to ground, when something about this 0805 capacitor you see marked here just... didn't sit right with me. I tried and tried to get a clear photo of it, but this was the best one I got. I should probably invest in a macro lens if I'm going to keep doing this...

badcap.jpg

The visual difference was very subtle, and I don't think it would have been clear without a microscope, but as I dragged a fingernail across it, it would catch on something, as if the capacitor was cracked. In contrast, all of the other caps in that row are smooth. A fingernail glides right across them.

So, I decided to try removing that capacitor first.
Flux on...
fluxon.jpg

I tried my soldering iron first, but the tip I have on it is too small to heat both pads at the same time.
solderingiron.jpg

The hot air wand made easy work of it, though.
hotair.jpg

And it's off!
removed.jpg

With the suspect capacitor removed, I was able to test the circuit's resistance again, and... Yes! A few thousands is what we want to see here. You'll remember we saw 10K on the far 8-pin connector. I'm probing the pads for the removed cap, but these pads are connected to the near 8 pin's fuses and ground, respectively.
shortgone.jpg

Just to be sure, I tested the removed capacitor. Sure enough, it's in short.
shortedcap.jpg

I also removed its buddy, so I could measure it for the replacement. It's 10uF, for those wondering. I know that the other one is also 10uF because the datasheet for the IR3553 specs two 10uF caps in this location.
emptypads.jpggoodcap.jpg

I then ordered fresh fuses and caps from Digi-Key, and called it a day. We'll have to reconvene when they arrive and I can install them. I should note that this short is not necessarily the only issue with this card, but it's the only one that's currently obviousl
 

NattyKathy

[H]ard|Gawd
Joined
Jan 20, 2019
Messages
1,192
great writeup as always! I enjoy reading about your fixit adventures and appreciate the skill and tenacity that goes into them. wishing you success on this latest repair!
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Video version here:


Moving right along, at length, our replacement parts arrived, consisting of cut tape reels of 10uF 0805 package MLC capacitors and 10A fuses.
newparts.jpg

Here's the dead cap removed, with a quarter, for scale. They're very small, obviously.
0805Cap.jpg

Our first step today is to replace the fuses - the gold colored ones shown here. It's not clear to me why they use different fuses for each input, other than that the code on the other input's fuses indicates they're a lower amperage. So, the current draw from each 8 pin connector isn't perfectly balanced.
fusearea.jpg

I used hot air to remove the old fuses. When they're attached at both ends, you pretty much have to, unless you have a set of hot tweezers.
fusesoff.jpg

I decided to try using my soldering iron first, as it's easier to avoid damaging something else than when using hot air. I'm almost ashamed to post a photo of this, but they're on there, and yes, they're crooked, and also yes, I tagged that connector with the iron. In my defense, the photos make this area look much bigger than it is.
newfuses.jpgnewfuses2.jpg

With those on there, it's time to test continuity to the Vin pin on our DrMOSes. This is what we want to see - you may remember that previously, we had about 50M here.
fusecontinuity.jpg

I also checked to make sure I didn't cook the other two fuses, as the one nearest the replaced fuses looks a bit discolored, and it's not flux residue. They're still good, apparently.
otherfusesgood.jpg

For the SMD caps on the back of the card, hot air is the only way to go, especially in this case where there's so much room to work.
Pads cleaned and tinned...
padscleaned.jpg

Flux on...
fluxoncaps.jpg

New caps on...
newcapson.jpg

And done!
newcapsdone.jpg

The solder on these looks better. Note the shinier leaded solder, versus the lead-free solder used for the original parts.
newcaps.jpgnewcaps2.jpg

Once again, we need to check for proper resistance. Here, we're testing to make sure that we haven't created a short by bridging the tiny solder pads for those capacitors with a glob of solder. This looks good.
noshort.jpg

It's now time to plug the card in and test. Cross your fingers, and...

Yes! We have a picture!
wehavepicture.jpg

Now that we know the card at least kinda works, let's put it back together. First step was to clean off the flux residue. This took forever; I really need an ultrasonic.
fluxclean.jpg


But I had to take a break to feed Texel...
Texel.jpg

And then I cut new thermal pads. I couldn't find my ruler, so I used this dead 980 Ti. :D As with most cards, it seems, the best replacement thermal pad stuff is the 0.5mm size. The stock pads are a hair thicker, but they're also much softer.
cantfindruler.jpgnewpads.jpg

Finally, with the card assembled, I booted into Windows and installed the drivers. As you can see here, it's working fine. I did some benchmarking, and as far as I can tell, the card performs exactly as it should. I get a hair under 9000 in FireStrike, which seems about right for this card and an FX-8350.
benchmarking.jpg
gpuz.giffirestrike.png

:cool:
 

Attachments

  • newcaps.jpg
    newcaps.jpg
    2 MB · Views: 0

Mat2786

n00b
Joined
Apr 27, 2021
Messages
30
Hello and good job.
Can you help me?
i have problème with my r9 390 sapphire nitro.
Thank you
I have Black screen and no boot.
I have tested all V and i have no V to vmem.
And two capacitor.
Thank you
xmodify_inline.gif.pagespeed.ic.T-YoiNPQrJ.gif
With other test i have connect to power and i have 2 mosfet 4c10n with 12v and 2 other with 0v and capacitor 0v .
See picture.
Thank you
 

Attachments

  • 20210427_194455.jpg
    20210427_194455.jpg
    344.5 KB · Views: 0
  • 20210427_230849.jpg
    20210427_230849.jpg
    311.7 KB · Views: 0
Last edited:

Andrew_Carr

2[H]4U
Joined
Feb 26, 2005
Messages
2,595
I just bought one that has "issues". Going to see how bad it is. So far my luck has been pretty good and it's usually stuff like just a repaste job being needed. It seems like the Zotac rtx 3080s have a tendency to melt their thermal pads though.
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
For some reason I thought you got a lot of dead GPUs from forum members.
I don't do it as a business, but on a few occasions I've had folks send me dead cards to see if I could get them working. Generally, the agreement is that I'll take as long as I need, make a thread or some Youtube videos about it, and not charge anything for labor. I've never had anyone send me a card as valuable as a 3080, though. It's usually old junk like 980 Tis or this 390 where the next step is the E-waste bin.

With something like a 3080, I would think it would be easier to just RMA it, if all you want is a working card. That said, if you run out of options, you're welcome to reach out via PM and we can discuss.
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Oh, I thought you did it as a business.
Nope. It's just a hobby.

Honestly, even under the current conditions, I don't think it's possible to do profitably, if the profit is supposed to come from the repair itself. It takes so long to guess your way through the diagnosis that I'd have to charge like $1000 per card to make a living doing this.

Still, if you really do end up with a dead card you can't RMA, repairing it may be an option we could look at.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Hello,
I am very sorry to bother you, but I do not know what to do, and I hope you will help me.
I bought a video card that was sold to me as working, but when it arrived, it did not work at all - model: Sapphire Radeon R9 390 Nitro.
I saw that you have a video of how you fixed it, could you help me how I fix it.
Because I no longer know what to do.
Thank you very much in advance!
 

Attachments

  • IMG_0089.JPG
    IMG_0089.JPG
    565.9 KB · Views: 0
  • IMG_0090.JPG
    IMG_0090.JPG
    675.7 KB · Views: 0
  • IMG_0091.JPG
    IMG_0091.JPG
    496.5 KB · Views: 0

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Hello,
I am very sorry to bother you, but I do not know what to do, and I hope you will help me.
I bought a video card that was sold to me as working, but when it arrived, it did not work at all - model: Sapphire Radeon R9 390 Nitro.
I saw that you have a video of how you fixed it, could you help me how I fix it.
Because I no longer know what to do.
Thank you very much in advance!
Did you also reach out to me via Instagram?

The pins you're probing in the photos are the ground pins. You should expect to see near zero resistance on those. Try probing the first three from the left in the bottom row, farthest from the connector.

What actually happens when you plug the card into the system and power it on? Is the system totally dead and nothing happens when you hit the button, or do the fans spin, but you get no picture on the screen?
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Did you also reach out to me via Instagram?

The pins you're probing in the photos are the ground pins. You should expect to see near zero resistance on those. Try probing the first three from the left in the bottom row, farthest from the connector.

What actually happens when you plug the card into the system and power it on? Is the system totally dead and nothing happens when you hit the button, or do the fans spin, but you get no picture on the screen?
Hello,
Thank you very much for answering me.
Yes, I wrote to you on Instagram.
I will be very grateful if you can help me fix it.
Absolutely nothing - no fans spin, no picture on the screen.
I tried and put other fans from another video card, I just connected them to the socket, and they started to work.Then I put my original fans back on, they didn't work again.
I'm also uploading the photos you said
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Did you also reach out to me via Instagram?

The pins you're probing in the photos are the ground pins. You should expect to see near zero resistance on those. Try probing the first three from the left in the bottom row, farthest from the connector.

What actually happens when you plug the card into the system and power it on? Is the system totally dead and nothing happens when you hit the button, or do the fans spin, but you get no picture on the screen?
 

Attachments

  • IMG_0092.JPG
    IMG_0092.JPG
    535.8 KB · Views: 0
  • IMG_0098.JPG
    IMG_0098.JPG
    545.4 KB · Views: 0
  • IMG_0099.JPG
    IMG_0099.JPG
    511.6 KB · Views: 0
  • IMG_0100.JPG
    IMG_0100.JPG
    495.1 KB · Views: 0

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Did you also reach out to me via Instagram?

The pins you're probing in the photos are the ground pins. You should expect to see near zero resistance on those. Try probing the first three from the left in the bottom row, farthest from the connector.

What actually happens when you plug the card into the system and power it on? Is the system totally dead and nothing happens when you hit the button, or do the fans spin, but you get no picture on the screen?
I took a few more pictures if I could get a better idea of the problem
 

Attachments

  • IMG_0093.JPG
    IMG_0093.JPG
    499.3 KB · Views: 0
  • IMG_0094.JPG
    IMG_0094.JPG
    512 KB · Views: 0
  • IMG_0095.JPG
    IMG_0095.JPG
    491.4 KB · Views: 0
  • IMG_0096.JPG
    IMG_0096.JPG
    503.4 KB · Views: 0

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
I took a few more pictures if I could get a better idea of the problem
Don’t use beep mode. Many of the circuits on a graphics card have resistance that is less than the threshold for beep mode to detect as a short. It can’t tell the difference between a short and a healthy card.

Your measurements on the two input rails look normal. Don’t forget to check the 12v and 3.3v pins on the pci-e connector, but I doubt that’s where your problem is. Try taking measurements on the lower voltage rails and post what you find.
 
  • Like
Reactions: travm
like this

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Don’t use beep mode. Many of the circuits on a graphics card have resistance that is less than the threshold for beep mode to detect as a short. It can’t tell the difference between a short and a healthy card.

Your measurements on the two input rails look normal. Don’t forget to check the 12v and 3.3v pins on the pci-e connector, but I doubt that’s where your problem is. Try taking measurements on the lower voltage rails and post what you find.
Hello,
I wrote you an email with the attached photos that there are too many.
 
Last edited:

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Don’t use beep mode. Many of the circuits on a graphics card have resistance that is less than the threshold for beep mode to detect as a short. It can’t tell the difference between a short and a healthy card.

Your measurements on the two input rails look normal. Don’t forget to check the 12v and 3.3v pins on the pci-e connector, but I doubt that’s where your problem is. Try taking measurements on the lower voltage rails and post what you find.
Thanks for the responsiveness.
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Thanks for the responsiveness.
You're welcome. I did get your email, but I've been busy enough that I've not had time to download and unzip all the files.

If you'll post the files here, I should be able to take a quick look.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
You're welcome. I did get your email, but I've been busy enough that I've not had time to download and unzip all the files.

If you'll post the files here, I should be able to take a quick look.
Yes, no problem, I just thought it would be more convenient.
I attach the archived photos:
Thank You
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
I don't see anything out of place in those. Check the fuses for 0.000 resistance, though. You should have a total of five, I think.

The next step is to hook the card up to the system and check each power rail for the expected voltage. A setup like I showed in the photos in this thread is helpful for this, so you don't have to reach inside a case with the probes. Obviously, you need to be careful to only touch the pads you intend to when you do this, and you may want to rig up a small heatsink for the GPU.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
I don't see anything out of place in those. Check the fuses for 0.000 resistance, though. You should have a total of five, I think.

The next step is to hook the card up to the system and check each power rail for the expected voltage. A setup like I showed in the photos in this thread is helpful for this, so you don't have to reach inside a case with the probes. Obviously, you need to be careful to only touch the pads you intend to when you do this, and you may want to rig up a small heatsink for the GPU.
Yes, thank you very much.
I will try this as you said I will write you what the results are.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
I don't see anything out of place in those. Check the fuses for 0.000 resistance, though. You should have a total of five, I think.

The next step is to hook the card up to the system and check each power rail for the expected voltage. A setup like I showed in the photos in this thread is helpful for this, so you don't have to reach inside a case with the probes. Obviously, you need to be careful to only touch the pads you intend to when you do this, and you may want to rig up a small heatsink for the GPU.
Hello,
I was a little late with my answer. Unfortunately I check each power rail for the expected voltage - the result is 5V rail - 0V ; 3.3V rail - 0V.
I also checked the fuses for 0.000 resistance , everything is fine there.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
Hello,
I was a little late with my answer. Unfortunately I check each power rail for the expected voltage - the result is 5V rail - 0V ; 3.3V rail - 0V.
I also checked the fuses for 0.000 resistance , everything is fine there.
I don't see anything out of place in those. Check the fuses for 0.000 resistance, though. You should have a total of five, I think.

The next step is to hook the card up to the system and check each power rail for the expected voltage. A setup like I showed in the photos in this thread is helpful for this, so you don't have to reach inside a case with the probes. Obviously, you need to be careful to only touch the pads you intend to when you do this, and you may want to rig up a small heatsink for the GPU.
I just don't know what to do anymore, I'll be happy if you can help me.
Thanks
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Hello,
I was a little late with my answer. Unfortunately I check each power rail for the expected voltage - the result is 5V rail - 0V ; 3.3V rail - 0V.
I also checked the fuses for 0.000 resistance , everything is fine there.
The 3.3V rail shouldn't ever be zero. It's supplied by the power supply. If you really have zero on that one, you need to figure out why. First, are you SURE that you're measuring the right spot? The best place to access it is the shunt on the back of the board near the display connectors. What resistance do you have across the shunt? Do you have continuity from the shunt to the pins on the slot connector?

The card wouldn't work if the 5V rail is dead, though. Do you have 12V going into it? What resistance do you have on the output from it? The 5V regulator is a very simple device - it's pretty easy to tell if it's bad or not.
 

smartyep

n00b
Joined
Sep 6, 2021
Messages
12
The 3.3V rail shouldn't ever be zero. It's supplied by the power supply. If you really have zero on that one, you need to figure out why. First, are you SURE that you're measuring the right spot? The best place to access it is the shunt on the back of the board near the display connectors. What resistance do you have across the shunt? Do you have continuity from the shunt to the pins on the slot connector?

The card wouldn't work if the 5V rail is dead, though. Do you have 12V going into it? What resistance do you have on the output from it? The 5V regulator is a very simple device - it's pretty easy to tell if it's bad or not.
My mistake.
I tried to take pictures to see what it shows.
 

Attachments

  • IMG_0157.JPG
    IMG_0157.JPG
    326.1 KB · Views: 0
  • IMG_0158.JPG
    IMG_0158.JPG
    337.1 KB · Views: 0
  • IMG_0159.JPG
    IMG_0159.JPG
    371.5 KB · Views: 0
  • IMG_0160.JPG
    IMG_0160.JPG
    310 KB · Views: 0
  • IMG_0164.JPG
    IMG_0164.JPG
    388.4 KB · Views: 0
  • IMG_0165.JPG
    IMG_0165.JPG
    472.3 KB · Views: 0
  • IMG_0166.JPG
    IMG_0166.JPG
    363.9 KB · Views: 0
  • IMG_0167.JPG
    IMG_0167.JPG
    286.1 KB · Views: 0
  • IMG_0168.JPG
    IMG_0168.JPG
    378.4 KB · Views: 0
  • IMG_0169.JPG
    IMG_0169.JPG
    484.2 KB · Views: 0
  • IMG_0170.JPG
    IMG_0170.JPG
    503.2 KB · Views: 0

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Ok, so the core rail isn't running. What voltage are you seeing on the memory and memory controller rail coil terminals?
 

RazorWind

Supreme [H]ardness
Joined
Feb 11, 2001
Messages
4,347
Alright, so your memory and controller aren't running either.

As I recall, the memory power has its own controller. I didn't have to investigate this, because my problem was elsewhere, but I suspect that what happens is that the enable signal for the core and memory controller only comes alive once the memory is running (this is how it seems to work on most other cards I've looked at). That being the case, see if you can figure out which IC is the memory controller (should be up near 6/8 pin connectors, possibly on the back), and troubleshoot that.

I can't remember if you've already checked for a short on the memory rail, but do check that first. You'd basically just take an ohms reading from the same pin you're probing in that last photo. You should have ~100 ohms.

If you don't find a short, the next thing to check is that each of the input voltages is present for the controller IC. You should have at least a "vcc" and "en" which are power for the IC and enable, respectively. There may also be one or more feedback pins, which should have a voltage once it's running.
 
Top