Gigabyte X570 Aorus Master won't power on - (temporary) solution

SsmB_92

Limp Gawd
Joined
Jul 7, 2015
Messages
352
This is the answer. Sent back my X570 Aorus Master today.
Don't have my 5950X or 6900/3080 yet so I can wait a little longer.
I'm still waiting for my SN850 drive and Liquid Freezer II 420, but I will be busy all this week anyway.

Good to see AMD is readying bios for undervolting, might be able to tame this 5800X properly by the time I put this rig together.

Meanwhile my 8700K system knows its being replaced, went unstable yesterday XD
 

adavbn

n00b
Joined
Jul 4, 2011
Messages
10
well after about 2 months of working fairly well, this just happened to me. going to try the battery removal, but ya if this is a recurring thing like is suggested here i will look to buy another board.

edit: resetting the battery worked, lol gigabyte
 
Last edited:

charpour

n00b
Joined
May 28, 2020
Messages
50
Joined
Nov 24, 2020
Messages
6
Hi all thanks for the thread

I brought X570 PRO WIFI with 3900X, Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, G.Skill 3600 C14 , Phanteks Revolt Pro 1000watt and Evolv X , Krakken X72
worked 100% till months later refused to boot one morning ..never found this thread and like others never thought of removing Battery ( never too old to learn ) Funny thing I remember clearly I got it too boot twice without removing GPU or Battery but
both times refused to restart a second time

So that board went back to shop and brought X570 MASTER with 5600X + existing parts very happy with everything

This morning after 2 weeks new build did same thing but this time I found this thread and quickly tried the remove battery fix
Booted it without GPU in and started fine, happily shutdown, installed RTX2080 ....no boot again ....oh

Retried a number of times always booted but when I install GPU no go

I can't see how it is actual GPU I online offline racing sims at 1440p at mostly full settings and both towers performed above expectations, no lag, stutter or artifacts CPU 50-60 GPU 70-80 never a issue just both one morning refused to start

So my situation is a little different never tested Pro Wifi ( still at shop) and Master won't start with my GPU ( no other GPU to try , everyday tower is B450 Pro Wifi with AMD 3200G never missed a beat )

So I gave shop link to this thread and wait for outcome on both M/B's

I had same as others G.Skill memory stayed default lighting on both M/B and the restart button was red on both Master M/B
 
Last edited:

luckyguy40

n00b
Joined
Aug 30, 2020
Messages
40
Hi all thanks for the thread

I brought X570 PRO WIFI with 3900X, Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, G.Skill 3600 C14 , Phanteks Revolt Pro 1000watt and Evolv X , Krakken X72
worked 100% till months later refused to boot one morning ..never found this thread and like others never thought of removing Battery ( never too old to learn ) Funny thing I remember clearly I got it too boot twice without removing GPU or Battery but
both times refused to restart a second time

So that board went back to shop and brought X570 MASTER with 5600X + existing parts very happy with everything

This morning after 2 weeks new build did same thing but this time I found this thread and quickly tried the remove battery fix
Booted it without GPU in and started fine, happily shutdown, installed RTX2080 ....no boot again ....oh

Retried a number of times always booted but when I install GPU no go

I can't see how it is actual GPU I online offline racing sims at 1440p at mostly full settings and both towers performed above expectations, no lag, stutter or artifacts CPU 50-60 GPU 70-80 never a issue just both one morning refused to start

So my situation is a little different never tested Pro Wifi ( still at shop) and Master won't start with my GPU ( no other GPU to try , everyday tower is B450 Pro Wifi with AMD 3200G never missed a beat )

So I gave shop link to this thread and wait for outcome on both M/B's

I had same as others G.Skill memory stayed default lighting on both M/B and the restart button was red on both Master M/B
hi there fellow simracer! :> I also race with a 3900x and a 2080super but at 4k, welcome aboard and good luck!
 

charpour

n00b
Joined
May 28, 2020
Messages
50
Out of curiosity, has anyone tried disabling windows fast startup?

disable_fast_startup.png


I've disabled it today, highly doubt it would affect the cold boot issue though.
 

Hi2jack

n00b
Joined
Jul 6, 2020
Messages
28
Out of curiosity, has anyone tried disabling windows fast startup?

View attachment 302854

I've disabled it today, highly doubt it would affect the cold boot issue though.
I have it disabled but no effect on the issue, settings in the bios won’t help either. I am now on bios F30j...... so far no other issues.... time wil tell if this is the remedy 🧐🧐
 
Joined
Nov 24, 2020
Messages
6
I don't think so
I disable hibernation to free up 6GB for 16GB ram as long as I can remember
When you disable hibernation fast start also disappears

I you don't use hibernate deactivate it and save SSD space
Run Cmd in admin mode : powercfg.exe /hibernate off : then reboot
Simply unticking won't save space

POWER SETTINGS.jpg
 
Last edited:

tumblebomb

n00b
Joined
Oct 27, 2020
Messages
1
Just a note on the fast startup setting, Windows often re-enables it as part of updates it's doing (unless that's changed recently I haven't had to check in while).
 
Joined
May 20, 2011
Messages
855
I got a gigabyte x570 aorus elite in a bundle with a 5800x. I was planning on returning the motherboard and getting something else but after watching buildzoids's video on the board decided it met my needs. Now I'm here reading through this thread and wondering if I should return it after all. Have till Jan 31st but would hate to setup a custom water-cooling loop only to have to tear it down to swap out the board.

Any thoughts?
 

charpour

n00b
Joined
May 28, 2020
Messages
50
I got a gigabyte x570 aorus elite in a bundle with a 5800x. I was planning on returning the motherboard and getting something else but after watching buildzoids's video on the board decided it met my needs. Now I'm here reading through this thread and wondering if I should return it after all. Have till Jan 31st but would hate to setup a custom water-cooling loop only to have to tear it down to swap out the board.

Any thoughts?

My recommendation at this point would be to return it just to have peace of mind. Gigabyte support suggested they're working on a fix but until we see it implemented, I wouldn't consider GB mobo a good purchase. Just my thoughts though, it may turn up to be perfectly fine.
 

gon

n00b
Joined
Oct 24, 2020
Messages
3
I got a gigabyte x570 aorus elite in a bundle with a 5800x. I was planning on returning the motherboard and getting something else but after watching buildzoids's video on the board decided it met my needs. Now I'm here reading through this thread and wondering if I should return it after all. Have till Jan 31st but would hate to setup a custom water-cooling loop only to have to tear it down to swap out the board.

Any thoughts?
Hello. I have a B550 Vision D with the same issues as the x570 Aorus Master. I'm not saying that you have to return that motherboard, but still is something to think about it.
 

Eluryh

n00b
Joined
Nov 27, 2020
Messages
2
in another forum, a Gigabyte rep said: "There will be some new X570 boards in the near future, these are not for 5000 series though. It's to add official thunderbolt support for some new models now AMD chipsets can be ratified. No dates for these yet but all the current X570 will support the new CPU's"
 

Whitmore1

n00b
Joined
Nov 27, 2020
Messages
1
The F31j BIOS for my X570 Auros Pro WIFI gives a BIOS ID check error. My Board is rev 1.0 should this BIOS apply to my board? Current BIOS installed is F30h.
Picture below for the download I have tried.
I too have the no power up issue as well as my AIO pump will not always start from the pump header on the MB.
I have sent the board twice for RMA, both times worked for 1 or 2 weeks after receiving it back and the same issues start again. Reseller not accepting the board as being faulty.
1606515109081.png
 
Last edited:

Lauwenmark

n00b
Joined
Jul 20, 2020
Messages
9
... Aaaaand after some months of it working properly, it failed again today. Given that Gigabyte still offers no fix, I guess my best option at this point is to trash that piece of electronic junk and buy another brand/model.
 

Eluryh

n00b
Joined
Nov 27, 2020
Messages
2
I've just contacted Gigabyte Support and the answer has been:

"Dear customer,

Thank you for emailing GIGABYTE.
We are delighted with your interest in our products.

X570 AORUS XTREME is EOL and sold out.

Check X570 AORUS Master.

Regards

GIGABYTE Team"


So they recommend me the X570 Aorus Master, but then I read this thread and makes me sad.

I think I'll wait for new / refreshed AORUS motherboards. They're coming for sure in the near future as a Gigabyte rep said.
 

dizzy

n00b
Joined
Feb 19, 2008
Messages
20
Has anyone experienced these issues on a B550 Aorus Pro AC?

Does the issue still happen with CPU C-states disabled? And/or with ErP disabled?

I see many people saying removing and reinstalling the CMOS battery fixes it. Does it happen again after doing that? After how much time? How often does this happen in general?

Some people seem to think the CMOS battery is being drained but if that was the case then removing and adding the same battery back shouldn't have fixed it, no? It would require changing the battery in that case.
 
Joined
Oct 13, 2020
Messages
27
Has anyone experienced these issues on a B550 Aorus Pro AC?

Does the issue still happen with CPU C-states disabled? And/or with ErP disabled?

I see many people saying removing and reinstalling the CMOS battery fixes it. Does it happen again after doing that? After how much time? How often does this happen in general?

Some people seem to think the CMOS battery is being drained but if that was the case then removing and adding the same battery back shouldn't have fixed it, no? It would require changing the battery in that case.

This problem seems to be specific to the X570 Aorus Master. Other boards may have issues that resemble it, but I haven't seen it as widespread and consistently as with the Master. In any case, I think it would be best if we kept problems of other boards out of this topic, so as not to confuse things.

About the battery: the consensus in this topic is that the CMOS battery itself is not the cause, and that it's not being drained. People have tested with other batteries, and checked the voltage. The battery itself is a red herring, it's just that removing it fixes whatever is the cause. Temporarily anyway, because it does reoccur after some time. I've had it three times in four months,

ErP on or off has no effect, in fact nobody has found any bios setting that permanently fixes it, and many have been tried.
 

dizzy

n00b
Joined
Feb 19, 2008
Messages
20
Thanks for the answer. I'll risk it by opening my still unopened B550 Auros Pro box then since I can't find similar reports for this one (other than people trying to run Zen 3 without updating their firmware).

Getting back to the original topic, it's interesting that resetting CMOS using the reset button doesn't fix it but removing the battery does. Both reset CMOS but the only difference I could think of is that removing the battery does a "deeper" reset, some settings survive the "reset CMOS" button (but obviously nothing can survive removing power and battery, unless it's NVRAM). I wonder if memory training parameters are such settings that persist across "Reset CMOS" and if then, running memory at JEDEC (2133. CL15) settings makes the issue go away.
 
Last edited:

luckyguy40

n00b
Joined
Aug 30, 2020
Messages
40
Thanks for the answer. I'll risk it by opening my still unopened B550 Auros Pro box then since I can't find similar reports for this one (other than people trying to run Zen 3 without updating their firmware).

Getting back to the original topic, it's interesting that resetting CMOS using the reset button doesn't fix it but removing the battery does. Both reset CMOS but the only difference I could think of is that removing the battery does a "deeper" reset, some settings survive the "reset CMOS" button (but obviously nothing can survive removing power and battery, unless it's NVRAM). I wonder if memory training parameters are such settings that persist across "Reset CMOS" and if then, running memory at JEDEC (2133. CL15) settings makes the issue go away.
I have had the issue twice with a B550 Aorus Pro, (works perfectly using sleep though), haven't try last BIOS yet.
 

ghp

n00b
Joined
Jul 13, 2020
Messages
19
I can almost set my watch on the boot failure. Yesterday, the X570 refused to wake from suspend. I knew I had it coming, last time was 7th of september. I still haven't bothered installing a workaround for the battery removal, but being retired, I have so little time free ;-) Funny to see people here keep speculating about bios settings, even OS. My X570 hasn't been nearer a Windows than a yard and a half. Social distancing, you know?
Oh, for the people talking about binning their X570: I'd gladly pay for the shipping for one of those.
 

joninator

n00b
Joined
Mar 18, 2015
Messages
5
This problem seems to be specific to the X570 Aorus Master. Other boards may have issues that resemble it, but I haven't seen it as widespread and consistently as with the Master. In any case, I think it would be best if we kept problems of other boards out of this topic, so as not to confuse things.

About the battery: the consensus in this topic is that the CMOS battery itself is not the cause, and that it's not being drained. People have tested with other batteries, and checked the voltage. The battery itself is a red herring, it's just that removing it fixes whatever is the cause. Temporarily anyway, because it does reoccur after some time. I've had it three times in four months,

ErP on or off has no effect, in fact nobody has found any bios setting that permanently fixes it, and many have been tried.
I have the x570 Aorus Pro wifi and i have this issue as well.
 

dizzy

n00b
Joined
Feb 19, 2008
Messages
20
I have had the issue twice with a B550 Aorus Pro, (works perfectly using sleep though), haven't try last BIOS yet.
Thanks! You mean that it doesn't boot only if you shutdown (S5 power state) previously but if you use sleep then it does wake up?

I may have to return the B550 Auros Pro AC then and/or wait for the new AX or switch to another brand. The problem is there aren't many other choices for AM4 boards with my requirements (support Ryzen 5000, large number of USB, min 6 SATA, have great VRM, have passively cooled chipset and under $200).
 

lopoetve

Fully [H]
Joined
Oct 11, 2001
Messages
31,198
Thanks! You mean that it doesn't boot only if you shutdown (S5 power state) previously but if you use sleep then it does wake up?

I may have to return the B550 Auros Pro AC then and/or wait for the new AX or switch to another brand. The problem is there aren't many other choices for AM4 boards with my requirements (support Ryzen 5000, large number of USB, min 6 SATA, have great VRM, have passively cooled chipset and under $200).
Only one with a passive chipset- dark hero.
 

luckyguy40

n00b
Joined
Aug 30, 2020
Messages
40
Thanks! You mean that it doesn't boot only if you shutdown (S5 power state) previously but if you use sleep then it does wake up?

I may have to return the B550 Auros Pro AC then and/or wait for the new AX or switch to another brand. The problem is there aren't many other choices for AM4 boards with my requirements (support Ryzen 5000, large number of USB, min 6 SATA, have great VRM, have passively cooled chipset and under $200).
Yes, there were two mornings it played dead on me after using shutdown on Linux the night before. Using sleep, always wakes up, 0 problems.
 
Last edited:

charpour

n00b
Joined
May 28, 2020
Messages
50
By the way, I'm having a hard time finding Dark Hero, it's not listed anywhere in UK or EU popular sites (except alternate which ahs it listed as unavailable)
 

Chelica

2[H]4U
Joined
Aug 8, 2003
Messages
2,689
By the way, I'm having a hard time finding Dark Hero, it's not listed anywhere in UK or EU popular sites (except alternate which ahs it listed as unavailable)
Inventory in the US is also hard to come by. There was a quick drop via Newegg and that was it.
Simple but shitty having to replace a $350 MB with a $450 MB lol.
Yah, this part is the worse. I was trying to find similar boards but the X570 AM (on paper) is great. Not sure if I wanted to find a Dark Hero in the wild since inventory for that seems to suck. There's the non hero but I would need the wifi which brings the price closer to the $400 for the Dark Hero.

The potential power issue is lingering. I just bit the bullet and decided to keep the board, will likely bite me in the butt. I did however spoke to a rep where I acquired the board to see if they can do something about this potential issue. They gave me partial credit back so it made the value of the board a bit more palatable at $285. Likely to use the money saved to buy a cheapo temp board in the case I have to RMA this one...
 

SsmB_92

Limp Gawd
Joined
Jul 7, 2015
Messages
352
By the way, I'm having a hard time finding Dark Hero, it's not listed anywhere in UK or EU popular sites (except alternate which ahs it listed as unavailable)
It seems quite difficult to find even when I ordered it as it released. Was fortunate Computer Alliance happened to list a whopping 3 of them while I was browsing for one.

Would have liked to see a third nvme slot and a second internal USB 3.1 header for this price.
 
Joined
May 20, 2011
Messages
855
Have not expirenced this problem with my Aorus Elite yet, fingers crossed. Has anyone with this problem turned off the IO cstate setting? I did to fix a well known mouse problem, just an idea.
 
Top