Biostar x370/Ryzen 7 build .... FAIL.

Discussion in 'General Hardware' started by Retired Qwest, May 27, 2018.

  1. Retired Qwest

    Retired Qwest n00bie

    Messages:
    5
    Joined:
    May 21, 2018
    Picked up the Biostar X370GTN from NE and the Ryzen 7-1700 from Platinummicro both on Ebay. Ordered a Ballistic 4G stick and a Crucial M.2 from Amazon.

    I was using a Heinz 57 build for a few FPS games..... It has a DELL monitor and an Antec 500 psu. Gutted the noname atx case, I assembled everything and pressed the power switch and no video. Tried both DVI and HDMI..... no video. Hooked up the piezio speaker and tried again. No video.... but I did get the 8 beep code.

    Ordered Patriot 8G kit..... no video. Went to Crucial site and ordered the 8G kit THEY said would work.... no video and of course the 8 beeps.

    RMA'd the X370 back to NE and ordered an Asus B350 from Amazon and noticed the Ryzen 7 had some bent pins...razor blade time. I believe I did break at least one pin off, so that CPU is toast.

    Received a Ryzen 3 1200 today and made sure it was fully seated the time, NOW I get 1 long and 3 short beeps.

    I checked and have both ATX cables plugged in, CPU fan plugged in, tried all of the ram sticks, cleared the bios.

    I'm at a total loss as to the problem. Just wondered if any one of you kids had any idea what I may have missed.....

    (my first build was a 486 many years ago.... it's not like I'm a newbie to this....)
     
  2. sleepybp

    sleepybp Limp Gawd

    Messages:
    182
    Joined:
    Feb 5, 2014
    What video card are you using? Ryzen does not have IGPU, you need a discrete Video Card.
     
    dvsman likes this.
  3. Mega6

    Mega6 Gawd

    Messages:
    578
    Joined:
    Aug 13, 2017
    I'm sorry, what video adapter was that? APU Series A what?
     
  4. Retired Qwest

    Retired Qwest n00bie

    Messages:
    5
    Joined:
    May 21, 2018
    PHUCK.... I never thought of that..... plugged in my old EVGA 660TI and voila.......let there be video.

    Thanx for the help.... (going back into my cave....)
     
    kirbyrj likes this.
  5. jmilcher

    jmilcher 2[H]4U

    Messages:
    3,651
    Joined:
    Feb 3, 2008
    Lol.
     
    dvsman likes this.
  6. KazeoHin

    KazeoHin [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,184
    Joined:
    Sep 7, 2011

    This is a big problem with Ryzen at the moment. I really think AMD needs to include a Radeon GPU with every Ryzen CPU. Intel's socket has the advantage here. you can grab an i7 and run onboard and still have a decent experience if you're not gaming.
     
  7. jmilcher

    jmilcher 2[H]4U

    Messages:
    3,651
    Joined:
    Feb 3, 2008
    For so many years we specifically bought Intel cpu's that did not have integrated video... And we knew what we were getting and why.
     
  8. Retired Qwest

    Retired Qwest n00bie

    Messages:
    5
    Joined:
    May 21, 2018
    Actually I found out this afternoon that Ryzen 5 2400G and Ryzen 3 2200G are equipped with Radeon Vega GPU's.

    https://www.amd.com/en/ryzen
     
  9. KazeoHin

    KazeoHin [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,184
    Joined:
    Sep 7, 2011
    But not everybody knows every detail, and hence these threads happen.
     
  10. jmilcher

    jmilcher 2[H]4U

    Messages:
    3,651
    Joined:
    Feb 3, 2008
    My point is the normal for decades was shipping high performance cpus without integrated video.

    I do think the Mobo manufacturers should do a better job explaining this. I had friends recently build AMD setups and each fell for the same thing.
     
  11. KazeoHin

    KazeoHin [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,184
    Joined:
    Sep 7, 2011
    Then you run into the argument 'but on Intel you don't need to worry about this'.

    It's AMD's problem.
     
    Ocellaris likes this.
  12. spikeline

    spikeline [H]Lite

    Messages:
    86
    Joined:
    Jun 26, 2007
    Are you going to try that 1700 in the board again see if it works? That pin you broke off might be for something negligible, like a second channel of memory that you don't have installed or something.
     
  13. Ocellaris

    Ocellaris Ginger @le, an alcoholic's best friend.

    Messages:
    18,780
    Joined:
    Jan 1, 2008
    Motherboards need much better error messaging, I think that’s the real issue. So many boards just make beeps instead of having a much more useful error code readout.
     
    kirbyrj and Master_shake_ like this.
  14. Master_shake_

    Master_shake_ Little Bitch

    Messages:
    6,292
    Joined:
    Apr 9, 2012
    how about a fucking message on the monitor? wouldn't that be handy?
     
    Mega6 likes this.
  15. Retired Qwest

    Retired Qwest n00bie

    Messages:
    5
    Joined:
    May 21, 2018
    Yah, I've thought about doing that. My RMA to NE arrives tomorrow, I'm going to wait and see if they reject it and send it back. NE pulled that crap on me once before. I bought a MB and decided to return it, it was sent back to me since they said the serial # on the box didn't match the one on the MB. That and they're using Ontrac for shipping has put a real sour taste in my mouth for the Egg.

    IF NE accepts my return, I will try the 1700 just out of curiosity.

    AS for the beeps....

    FWIW: ALL MB's should have a pushbutton power and reset switch on them and an LCD display for any error codes. I know I've seen that before on a MB.....
     
  16. Retired Qwest

    Retired Qwest n00bie

    Messages:
    5
    Joined:
    May 21, 2018
    Update:

    NE did the refund so I popped in the Ryzen 7 1700 and on the Asus B350 MB with 4 dimm slots it won't read all 4 dimm slots (secondary channel). It might be okay otherwise, Windows 7 booted up but I didn't go any further than that.
     
    spikeline likes this.