ASRock X370 Gaming ITX/ac

kuhla

Limp Gawd
Joined
Nov 21, 2005
Messages
472
pics and more info - http://www.tomshardware.com/news/asrock-ryzen-mini-itx-x370-motherboard,34590.html

ASRock X370 Gaming ITX/ac
  • CPU Support: CPUs in AM4 form-factor
  • Graphics: PCIe 3.0 x16, or integrated in case of APUs
  • Chipset: AMD X370
  • Memory: 2 x DDR4 DIMM slots
  • Ethernet: 1 × Intel GbE wired, 1x 802.11ac Intel
  • Display Outputs: 2x HDMI
  • Storage: 4 × SATA 6 Gbps, 1 × M.2 (PCIe 3.0 x4 or SATA)
  • Audio: Realtek ALC1220 7.1 channel audio Creative’s Sound Blaster Cinema 3 enhancing software
  • USB: 5 × USB 3.0 Type-A, 1 × USB 3.0 Type-C, 5 × USB 2.0
  • MSRP: $150 ~ $160
No product page yet on Asrock website.
 

DrRetina

Limp Gawd
Joined
Mar 18, 2007
Messages
239
I REALLY hope the absence of USB 3.1 gen 2 in the specifications are a mistanke as two of those are included in the X370 chipset. I have been waiting for this board since Ryzen launch and will skip if if indeed the specifications are correct.
 

kuhla

Limp Gawd
Joined
Nov 21, 2005
Messages
472
I REALLY hope the absence of USB 3.1 gen 2 in the specifications are a mistanke as two of those are included in the X370 chipset. I have been waiting for this board since Ryzen launch and will skip if if indeed the specifications are correct.

I grabbed a screenshot from HardwareCanucks video which just says "USB 3.0" but considering it still doesn't have a product page I dunno....


 

RosaJ

Limp Gawd
Joined
Mar 22, 2016
Messages
281
There's also some higher resolution images that show printed on the motherboard as USB_3_TC_1 and USB3_TA_1.

Link to image I zoomed in on: https://smallformfactor.net/wp-content/uploads/ASRock-ITX-AM4-5.jpg

Edit: It's just USB 3.0 no typos googled the above and got this taken from the ASRock Killer board manual:
USB 3.0 Type-A Port (USB3_TA_1). 3. Central / Bass (Orange). 11. USB 3.0 Type-C Port ( USB3_TC_1)
 

DrRetina

Limp Gawd
Joined
Mar 18, 2007
Messages
239
That's odd.. the AMD socket AM4 chipset features clearly state http://www.amd.com/en-us/products/chipsets/am4
370x USB 3.1 G2 + 3.1 G1 + 2.0 : 2+10+6
350b USB 3.1 G2 + 3.1 G1 + 2.0 : 2+6+6

Why would they not use this essential feature of the chipset? Maybe the board was originally designed for the X300 chipset that has no gen2 chipset support that AMD developed for ITX systems and Asrock just slapped some of the other chips on there without changing the tracings, i.e. no gen2 support?

It's one thing the board has been delayed, but it seemed crippled as well. Such a shame.
 

masteralef

n00b
Joined
Apr 4, 2017
Messages
61
Over on SmallFormFactor Forum, they said that apparently there's some sort of limitation on the length of board traces for USB 3.1, and they couldn't manage to make that work.
 

KenRico

Weaksauce
Joined
Dec 24, 2005
Messages
86
I hope this becomes available soon and more quantity than Biostars .

NEWEGG just had 33 percent off Lian Li Q10WX and so ordered one !

Kenny
 

Mackan

Limp Gawd
Joined
Jun 8, 2014
Messages
379
It's a quite nice looking board, but the wifi card has the antenna connectors too close to each other. I am not sure it is possible to use your own antennas there, which would be a shame.
 

KenRico

Weaksauce
Joined
Dec 24, 2005
Messages
86
Specifications state it supports all types of memory including 3466 and 3200 ...but QVL doesn't show any 3200 exept a 4GB from Patriot ..only a handful of 3000 too

Hope this goes live soon

Kenny
 

Boil

[H]ard|Gawd
Joined
Sep 19, 2015
Messages
1,439
Is not the G.Skill Flare X Series RAM (2 @ 8GB 3200/14 DIMMs available) the "Go-To" Ryzen build RAM...?
 

KenRico

Weaksauce
Joined
Dec 24, 2005
Messages
86
Strange thing is NO REVIEWs anywhere .. Gigabyte ab350n wifi ITX reviews on youtube but NONE for the asrock am4 gaming ITX .

I have one of each of the boards and haven't even opened the x370 ..the ab350 is rockin so far

Kenny
 

kyjol

n00b
Joined
May 6, 2017
Messages
61
Well, its only been barely available in the US, right? Probably some reviews will start rolling in soon with increased availability.
 
Last edited:
Joined
Jun 18, 2017
Messages
26
I'm getting this in next week with the G.Skill 3200 set and Ryzen 1700. I will post here once I get it all.
 
  • Like
Reactions: kyjol
like this

Warsloth

Limp Gawd
Joined
Jan 5, 2016
Messages
200
Both the ASRock B350 and X370 boards are currently in stock at the egg again. Just ordered an X370 for the 1700 I've had sitting around.
 

KenRico

Weaksauce
Joined
Dec 24, 2005
Messages
86
I need to return the X370I got and order another AB350 - mine is holding solid and my buddy saw my system and wants one.

Kenny
 

CknSalad

Limp Gawd
Joined
May 27, 2014
Messages
442
I wonder how much better the wifi card is on the X370 version vs. the B350 version. Also, just seems like Asrock added support for bi-furication for the X370. Other than that, no real differences, so it is probably better to just pocket some extra cash for the expensive 32gb ram kits these days.
 

phantommaggot

Weaksauce
Joined
Aug 25, 2014
Messages
109
I'm glad they did this and all. I really wish they'd do an E series ryzen board.

They haven't had an E series since z97.

But, something like the z270m itx but with a full set of audio ports. would be amazing. 2 lan ports, and extra USB. No DVI...
 

CybKnight

Weaksauce
Joined
Jan 8, 2007
Messages
70
Seems like there are some slight incompatibilities between the BeQuiet AM4 kit back-plate and this ITX board. I think I need to grind down the 2-3mm edges to prevent it from overlapping some components on the back. Not ideal, but I will hopefully make it work.
 

p_monks33

Limp Gawd
Joined
Jul 3, 2012
Messages
217
Im really looking forward to using this board in my next build, just trying to hold out on a Dan A4 R.2 case.
 

1_rick

[H]ard|Gawd
Joined
Feb 7, 2017
Messages
1,561
There's an AGESA 1.0.0.6b bios up as of 9/6:

1.Update AGESA to 1.0.0.6b. No memory ABL(AGESA Boot Loader) or training changes.
2.Add setup options to select SMART fan temperature source. Change default to monitor external CPU temperature.
PS1. Windows update is available for version P3.00 or later.
 

RosaJ

Limp Gawd
Joined
Mar 22, 2016
Messages
281
It's up for AB350itx as well. Currently running ram at 3200 MHz at 14-16-16-32-54. Is it possible, after I update the BIOS, my ram would have to be set to worse settings, I kinda like where i'm at an don't want to change anything?
 

1_rick

[H]ard|Gawd
Joined
Feb 7, 2017
Messages
1,561
Is it possible, after I update the BIOS, my ram would have to be set to worse settings

Hard to say. Presumably you can roll back. Myself, I have 3000Mhz RAM that will only run at 2133 even with XMP or the right timings manually entered. I haven't yet tried slower settings like 2400 or 2667.
 
Top