Arctic Cooling Accelero Xtreme 5970 now available!

Discussion in 'AMD Flavor' started by Solhokuten, Apr 30, 2010.

  1. Solhokuten

    Solhokuten [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,064
    Joined:
    Dec 9, 2009
    Last edited: May 13, 2010
  2. caw2007

    caw2007 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,859
    Joined:
    Jan 8, 2008
    I have been looking for the 5870 version for a month now..
     
  3. Solhokuten

    Solhokuten [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,064
    Joined:
    Dec 9, 2009
    So have I. This is the first ive seen of the 5k series coolers available for purchase despite the fact that the 5870 version was suppose to be available this month and the 5970 some time in May. Its really wierd, but i would love to get my hands on the accelero 5870 as my crossfire setup is loud and hot as hell.
     
  4. GreenGoose

    GreenGoose [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,625
    Joined:
    Aug 17, 2004
    Just bought one. $27 for shipping! Ouch, but I want to get rid of my rattling fan and cool this sucker down. Thanks for the post.
     
  5. MisterSkills

    MisterSkills Limp Gawd

    Messages:
    183
    Joined:
    Feb 11, 2008
    I ordered it yesterday, it comes with a AC polo shirt as well. I have a Engineering sample of the 5970 and the fan is just CRAZY loud, this is a godsend!
     
  6. gamingarena23

    gamingarena23 Limp Gawd

    Messages:
    248
    Joined:
    Dec 7, 2006
    Mine has been shipped :D

    Can't wait to get mine and run my 5970 at 1ghz/1250 i hope it can keep temps under 60 with reasonable sound levels ;)
     
  7. bizzmeister

    bizzmeister [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,271
    Joined:
    Apr 26, 2010
    How tough is it to install one of these onto your regular 5970 ?
     
  8. caw2007

    caw2007 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,859
    Joined:
    Jan 8, 2008
    Emailed them about the 5870 and here's the response..

    "Thank you for contacting Arctic Cooling for your product needs.

    Accelero Xtreme 5870 VGA cooler is scheduled to be released by the end of May. Please check back with us by then."

    I'm bummed..
     
  9. EGM92

    EGM92 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,065
    Joined:
    Jan 11, 2005
    77$ + 30$ shipping.... damn. I'll wait until it's widely available.
     
  10. MJZ

    MJZ [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,200
    Joined:
    Oct 25, 2009
    I understand the 5970, but why do you want a 5870 version?

    The 5870s cooling powers are far more than necessary. If you ran the fan at 40-50%, I don't think it would ever hit above 60- 70s.
     
  11. Pyrolistical

    Pyrolistical Gawd

    Messages:
    737
    Joined:
    Mar 6, 2003
    Buy it.
    Review it.
    And let me know
     
  12. caw2007

    caw2007 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,859
    Joined:
    Jan 8, 2008
    At that speed I find the noise to be obnoxious and I'm willing to pay $70 for superior heat dissipation and near silent fans..
     
  13. InvisiBill

    InvisiBill 2[H]4U

    Messages:
    2,619
    Joined:
    Jan 2, 2003
    If you have a 5870, you can get the Twin Turbo Pro for [thread=1515497]$34 shipped[/thread]. No, it's probably not as good as the Xtreme 5870, but it's cheaper and available.
     
  14. Solhokuten

    Solhokuten [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,064
    Joined:
    Dec 9, 2009
    The cool thing about the accelero xtreme is that its crossfire compatible low profile cooler. Which is why I want the 5870 module as the little clearance between my cards are causing my heat issues.
     
    Last edited: May 2, 2010
  15. caw2007

    caw2007 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,859
    Joined:
    Jan 8, 2008
    Yeah, I have one already but I procrastinated in installing it and now want the purpose built version.. :D
     
  16. GreenGoose

    GreenGoose [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,625
    Joined:
    Aug 17, 2004
    Mine has shipped and will be here Thursday. I'm no expert, but I'll take some photos of the install and post them at the end of the week.
     
  17. dook43

    dook43 2[H]4U

    Messages:
    2,906
    Joined:
    Sep 9, 2005
    Please let us know load temps, max overclocks, and voltage required.

    It would help to also know your system specs, PSU, and hopefully wattage at the wall :D
     
  18. geekusa

    geekusa [H]Lite

    Messages:
    84
    Joined:
    Feb 25, 2010
    I just installed mine, I'll put up some pictures in a bit.

    I'm bummed though, the left DVI port no longer works.

    Max temp in Bad Company 2 with the settings maxed out (1680 x 1050) was 56C on the stock settings.

    As soon as I figure out what's up with the left dvi port I can proceed to test it further.

    One thing is for certain the god damn clicking fan is gone, and this one is dead silent. The fans at 75% sound like the stock cooler at 35%. In Bad Company 2 the fans stayed around 40%.

    The install is super easy, and the cooler looks great. The free shirt is pretty swank as well.
     
  19. EGM92

    EGM92 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,065
    Joined:
    Jan 11, 2005
    Have you ever owned a 4870x2 and used an Accelero Xtreme on that? If so was it easier than that?
     
  20. gamingarena23

    gamingarena23 Limp Gawd

    Messages:
    248
    Joined:
    Dec 7, 2006

    Did you figure out whats wrong with left DVI port?

    I just got mine and installed it run for 15 min and then lost my both DVI ports.

    My system wont post anymore :( i just hope that the cooler did not short circuit something on the card itself it looks like it did.
    Just hope i did not make $700 brick with this cooler, damn.....

    Let me know if you figured it out.

    I will try to put the original sink back and see if it fixes the problem but i doubt it looks like its goner.

    Everybody should just stay clear of this sink for now till we figure out whats wrong with it.
     
  21. rampantandroid

    rampantandroid [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,964
    Joined:
    Jun 14, 2006

    I doubt a heatsink is enough to cause this...perhaps a bad install, but as long as the contact areas are correct, you're fine. Also, Sapphire is shipping Toxic cards with these puppies on them, so it works for some, apparantly.

    Just ordered mine...
     
  22. GreenGoose

    GreenGoose [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,625
    Joined:
    Aug 17, 2004
    I just finished installing mine and my left DVI port does not work either! It is silent and the temps are great but it kills a DVI port? I've tried for over an hour and nothing from the left DVI port. So, that's three of us with the same issue. :mad:
     
  23. rampantandroid

    rampantandroid [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,964
    Joined:
    Jun 14, 2006
    OK, I take back what I said then...odd, can you see if the heatsink is making improper contact? What happens if you unplug the fans from the board?
     
  24. Matrices

    Matrices [H]ardness Supreme

    Messages:
    5,261
    Joined:
    Feb 5, 2003
    That is fucking absurd. "Guys, buy our overpriced slab of metal, and let us fry your $600 card while you're at it."

    I'm steering clear of this company forever.
     
  25. rampantandroid

    rampantandroid [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,964
    Joined:
    Jun 14, 2006
    Artic Cooling actually has a pretty good reputation...and as I pointed out, Sapphire is shipping cards with this heatsink on it already - something's amiss here.
     
  26. Matrices

    Matrices [H]ardness Supreme

    Messages:
    5,261
    Joined:
    Feb 5, 2003
    Anything that causes problems for all three people here who've used it and reported it here is a major issue. Probably the issue is poor or misworded instructions. If they want to keep their "good reputation" they should reimburse everyone for their losses. No way that three [H]ers are all incompetent at putting on a freaking heatsink.
     
  27. rampantandroid

    rampantandroid [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,964
    Joined:
    Jun 14, 2006
    I'm not saying I don't believe them...I'm saying this isn't normal for AC, and alone isn't a reason to avoid them IMO...unless they handle this poorly. I'm curious to see what other people get with the heatsink.

    I assume you guys have heatsinks on the VRMs?
     
  28. Digital Viper-X-

    Digital Viper-X- [H]ardForum Junkie

    Messages:
    13,642
    Joined:
    Dec 9, 2000
    does this heatsink come with PWM/VR sinks too?
     
  29. gamingarena23

    gamingarena23 Limp Gawd

    Messages:
    248
    Joined:
    Dec 7, 2006
    OK i took of AC and put the original heatsink back and no go the card is fried.
    Tried to look closely when i took it off to see if any resistors/chips are cracked or anything wrong with them but i cant really tell :(

    Only thing i know its im out of $700 video card and $110 heatsink.

    I took at least 5-6 original sinks off on diferent 5970 cards to put some paste on the core on them and never had problems, so definitely it's somehting wrong with design of this AC sinks.

    I guess that's what i get being one of the first to beta test there POS sinks...

    God damn im so pissed........

    At least the other 2 guys got lucky and have one DVI port working mine both are gone.
     
    Last edited: May 5, 2010
  30. gamingarena23

    gamingarena23 Limp Gawd

    Messages:
    248
    Joined:
    Dec 7, 2006
    Yes
     
  31. jkw

    jkw Gawd

    Messages:
    588
    Joined:
    Oct 10, 2004
    have any of you guys contacted Arctic Cooling about this? i've got one of the coolers arriving this week, but after reading this thread, i'm not going to install it until these issues are resolved. btw, I just emailed AC to ask about this, and provided them with a link to this thread.
     
  32. Spare-Flair

    Spare-Flair [H]ardness Supreme

    Messages:
    7,482
    Joined:
    Apr 4, 2003
    I have the TT Pro on mine. Looks like AC beefed up the VRM sink into a one-piece design basically. Otherwise, I don't see any need for the extra power of the AC AX 5870 over the TT Pro as the TT Pro is already pretty overkill for cooling a 5870...and it's about half the price of the extreme 5870.

    Mine:
    [​IMG]

    The new one:
    [​IMG]

    IMHO, the TT Pro is already overkill for a 5870. The real weakness in BOTH designs is the VRM cooling needs to be improved further. The 5870 Extreme's heatsink does not appear to be that much bigger. If you overclock with voltage bumping, you'll need VRM cooling.

    I wish more 3rd parties made VRM cooling because otherwise the perfect price/performance combintion would be the TT Pro + aftermarket VRM like Thermalright VRM-4.
     
    Last edited: May 5, 2010
  33. rampantandroid

    rampantandroid [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,964
    Joined:
    Jun 14, 2006


    Dumb question...but any chance it got overtightened?

    I also emailed AC with a link to this thread...
     
  34. FredBasset

    FredBasset n00bie

    Messages:
    18
    Joined:
    Mar 12, 2010
    Ah, mine was just delivered.

    Think I'll sit tight for a while to see if AC give any response - has anyone installed it and have both dvi ports working?

    Regards
    Fred
     
  35. VE2007

    VE2007 Gawd

    Messages:
    703
    Joined:
    Nov 25, 2006
    What temperatures are uses getting for needing this?
    mine runs at:
    Idle between 32 to 35

    playing a game for a couple of hours between 52 to 69
     
  36. EGM92

    EGM92 [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,065
    Joined:
    Jan 11, 2005
    You've got superb cooling if it only got to 69C when playing anything recent @ 1080p with everything maxed out. Mine idles at 35 and goes to 90C before it downclocks to prevent damage and whatnot.
     
  37. GreenGoose

    GreenGoose [H]ard|Gawd

    Messages:
    1,625
    Joined:
    Aug 17, 2004
    The instructions are plenty clear on installing it. It is real easy and only took about 20 minutes. There's really no way to put it on wrong or even tighten it up too much. It is very perplexing to me what could have killed my DVI port.
     
  38. VE2007

    VE2007 Gawd

    Messages:
    703
    Joined:
    Nov 25, 2006
    I play a lot of recent games like Chronicles of Riddick, metro 2033 Resident Evil 5, Batman Arkham, Crysis Warhead etc.
    I only have 8. 120 Fans running, not counting the cpu fan
     
  39. geekusa

    geekusa [H]Lite

    Messages:
    84
    Joined:
    Feb 25, 2010
    Yes. Here is what I wrote and what I have gotten back.

    Original email from me:

    "Hi.

    I just received my new Accelero 5970 and just finished installing it. However now when I turn the computer back on, I'm getting no video out from the card. The bios is not beeping indicating the card is not powering up, and windows 7 loads without error.

    I removed the card, and removed the cooler. Then proceeded to re-install it again making sure I didn't leave off any steps. For now I'm going to reinstall the stock cooler to see if video comes back.

    Can you recommend anything I can try? I did try pulling the battery off the MOBO to see if it would reset the bios, but no luck. Or if it did I don't know since I can't see anything.

    Thanks for your time, and help."

    First Response From Artic Cooling. *Looks Generic*.

    "Dear Sir,

    I'm sorry to hear, that you have troubles with our product. Please help us with some furhter details to clearify the situation:

    1) Could you please provide the complete name of your VGA board. If anyhow possible please also specify if it is a reference or non-reference layout.

    2) Were you able to bring your card back to life with the stock cooler?

    3) Could you find any damages on the board? Please have a close look to the GPUs, specially the corners are easy to destroy.

    These information could help us to solve this issue.

    Best regards / Mit freundlichen Grüßen"

    My Response:

    "I have the Sapphire 5970 and I would say it's a good 4 months old.

    I did not re-install the stock cooler, because I got the card to work by using the right dvi port. I was using the left DVI port prior to the install of the cooler with no problems. When ever I plug the DVI cable into the left DVI slot after windows has loaded, I can hear the chime, letting me know the OS recognized I connected it. However, the monitor does not activate.

    I have pictures here you can see of the install as I was doing it...

    http://imgur.com/4vuL6l&XYWeW&WyQ3V&kiMRE&XlazB&PGe6e&yTQkR&4czFa&lFVY7&eRGSI

    and here

    http://imgur.com/1M0qWl&UmAFC&Qedr9&UEsyV?full

    There is a good picture of both of the GPUs. I gently wiped them down with a terry cloth & cleaned off the old thermal paste with 91% ISO.

    If you need any more information, please let me know."

    Artic Cooling Response:

    "Dear Sir,

    so your card is working again?
    Best regards / Mit freundlichen Grüßen"

    My response:

    "The right DVI port is working, but not the left." This was at 9:46PM on the 3rd. I have not heard anything back yet.


    Question. If you let windows load, and you plug in your DVI to the left port does it make the little chime that lets you know new hardware has been detected? Mine does, so I don't think the port is dead.
     
  40. geekusa

    geekusa [H]Lite

    Messages:
    84
    Joined:
    Feb 25, 2010
    There is just a single connection, and sadly if you plug it in the wrong way the fans will not spin. I laid on the floor and looked straight up at my fans when I turned my computer on, with one had on the power cable in case they didn't spin. I did try to flip the cable, and they will not spin if you get it wrong.